Реклама / Ads
39| 6426 |29.09.2014 НОВИНИ

Мая Манолова: Задава се поредица от протести

.
Мая Манолова
Ясно е, че има проблеми в енергийната система, знае се от къде идват те. Скъпият ток се продава от слънчевите централи, защото през 2012, по време на управлението на ГЕРБ, бяха включени 1000 мега вата, колкото един блок на АЕЦ. Това е ток, който е с десетки пъти по-скъп от този от АЕЦ. Това каза в ефира на БНТ водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Кюстендил Мая Манолова.
 
„Според синдикатите 10% увеличение на цената на тока ще се отрази със 190 лв. на всяко четиричленно семейство - суми които хората не могат да плащат и поради това напрежението сред хората в България е огромно”, каза още Манолова. По думите й служебното правителство, зад което стои президентът Плевнелиев, а зад всички тях Бойко Борисов търсят най-лесното решение: да прехвърлят тежестта върху крайния потребител, върху бедните българи, които ще трябва да пълнят касите на енергоразпределителните дружества и на слънчевите централи. Мая Манолова припомни, че кабинетът „Орешарски” е започнал предоговаряне на договорите, сключени със слънчевите централи и производителите на ВЕИ.  „Освен това правителството на Пламен Орешарски предприе и други стъпки, които позволиха да се понижи цената на тока. Една от тях беше намаляване на количеството на студения резерв на половина – това е ток, който не е произведен, но хората плащат. 20-процентната такса на ВЕИ-тата, която беше отменена по искане на президента, т.е. все мерки, които не натоварваха хората, а ограничаваха монополистите”, припомни още Манолова. Тя обяви, че днес в Кюстендил ще започне граждански протест, който БСП.

Манолова заяви още, че ако утре ДКЕВР не се съобрази с мнението на хората, ще има следващи протести. „След това ще има протести и срещу правенето на нови дългове, зрее социално напрежение и предвид заявките на социалния министър да прави промени за възрастта на пенсиониране на военнослужещите и полицаите”, добави тя. Мая Манолова припомни, че предишното правителство премахнало възрастта и оставило само изискването за осигурителен стаж на военнослужещите и полицаите.
 
Тя бе категорична, че самият факт, че служебното правителство и президентът се включват в предизборната кампания чрез актуализация на бюджета и взимането на нов дълг, показва нагласа в ГЕРБ, че изборните резултати ще бъдат много по-различни от тези, които очакват те. „Очевидно те разбират, че медийната пропаганда за това, как ще спечелят изборите, вече не върши работа и вкарват тежката артилерия в лицето на служебния премиер и президента, които чертаят картини, абсолютно некореспондиращи с реалната ситуация в България”, завърши Манолова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5172 |27.09.2014 Мая Манолова: Заставаме зад гражданските протести срещу повишението цената на тока . 42| 5210 |10.09.2014 Манолова: Близнашки е политически агитатор на ГЕРБ, впрегнал е за това и правителството . 132| 7504 |05.09.2014 Мая Манолова: Щом властта върши безобразия, излизаме на улицата . 64| 5365 |01.09.2014 М. Манолова: Служебното правителство е резервният план на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads