Реклама / Ads
3| 6760 |12.07.2018 НОВИНИ

Майките на деца с увреждания дадоха ултиматум на властта

.
Източник: БГНЕС
Майките на деца с увреждания дадоха ултиматум на властта. Те поискаха до 1 октомври парламентът да приеме три важни закона, които да гарантират нормален живот на страдащите. Това са Закон за личната помощ, Закон за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. От инициатива „Системата ни убива” са категорични, че ако това не се случи, майките ще преминат към ефективни стачни действия.
 

До тогава палатковия лагер зад парламента остава, за да напомня на законотворците, че не са си свършили работата. Управлаващите все още не искат да чуят гласа на майките.

 

Ето и писмото им, адресирано до председателя на парламента Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов.

 

 ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 44 – ТО НС НА Р. БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

 

Относно:  НЕОБХОДИМИТЕ РЕФОРМИ В СФЕРАТА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ

Уважаема г-жо Караянчева,

Уважаеми г-н Борисов,

Премиерът, заяви в публичното пространство, че в системата на Министерство на труда и социалната политика, средствата, отпускани за хората с увреждания не се изразходват ефективно и не стигат до хората с увреждания.

През последните години и настоятелно по време  на организираните 6 национални протеста и националната кампания „СИСТЕМАТА НИ УБИВА“, ние нееднократно сме заявявали същото и сме настоявали за цялостна реформа в политиките, насочени към хората с увреждания.

 

Едно от основните ни искания и предложения по време на протестите винаги е било  и остава въвеждането на Закон за личната помощ. През последните дни, въпреки провалените преговори между Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет на тема Закон за личната помощ с протестиращите родители на деца с увреждания и Националния Омбудсман, все пак проектозаконът беше внесен в НС и се очаква неговото обсъждане и гласуване. Същевременно работни групи в МТСП работят по останалите два основни закона, касаещи правата на хората с увреждания в България– Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги.  Това са първите стъпки към реформиране на СИСТЕМАТА, КОЯТО НИ УБИВА!

 

     Едновременно с това, основен фактор, за да се извърши цялостната реформа е НАЛОЖИТЕЛНАТА ПРОМЯНА във функциите на АСП и АХУ при изпълнение на политиките за сектора. Политиките, свързани с хората с увреждания не следва да бъдат прилагани от АСП! АСП следва да бъде ангажирана единствено с проекти, свързани с интеграционната политика и бедността. АХУ следва да е тази единна институция в изпълнителната власт, която да отговаря за ПРИОРИТИЗИРАНЕ на политиките за сектора на хората с увреждания и прилагането им на национално и регионално ниво!

 

    И това следва да  бъде ясно регламентирано в посочените 3 закона!

 

   Същевременно следва да бъде регламентиран и контролът върху изпълнението на  политиките в сектора от страна на АХУ, както и прозрачността на разходваните средства, тъй като има сериозни основания да се счита, че понастоящем АХУ по никакъв начин не работи в посока ефективност на разходваните средства и защитаване правата на хората с увреждания в България.

   

   С настоящия документ, бихме искали да заявим своята НЕПОКЛАТИМА ПОЗИЦИЯ  по

    отношение на тези първи стъпки към реформите.

НИЕ - представителите на шестте национални протеста и подкрепящите ни граждани и организации - НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ и

 

НАСТОЯВАМЕ:

В срок до 1 октомври 2018 г.

1.      да бъдат ГЛАСУВАНИ И ПРИЕТИ, респективно влезли в сила трите ключови закона, гарантиращи така необходимите реформи в политиките насочени към хората с увреждания – Закон за личната помощ, Закон за хората с увреждания, Закон за социалните услуги. Общественото очакване е те да бъдат съобразени с нашите искания и предложения, които считаме за напълно основателни и съобразени с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която би следвало да е водещ  документ в действащите политики и в България.

2.      АХУ да бъде реформирана и да й бъдат делегирани функциите, които ще гарантират правилното провеждане на политиките, гараниращи правата на хората с увреждания в България.

 

Уважаема г-жо Караянчева,

Уважаеми г-н Борисов,

НАСТОЯВАМЕ да проявите политическа воля и да дадете ход на реформите в политиките за деца и възрастни с увреждания!

Ако в поставения от нас срок обсъжданите в настоящия документ закони не бъдат приети, ние ще продължим с протестните си действия с всички позволени от закона форми, вкл. чрез съдействието на европейските институции. А дотогава, продължаваме с мирни протести чрез палатковите лагери и работата в работните групи.

Ограбването на обществото чрез хората с увреждания в България трябва да бъде прекратено! Правата на хората с увреждания в България като пълноправни граждани на обществото трябва да бъде гарантирано!

С реформи!

Първата стъпка за това ще е ВАШАТА ВОЛЯ за ПРИЕМАНЕТО на трите основни закона до 1 октомври 2018 г. и промяната на изпълнителния орган, пряко отговорящ за тяхното цялостно прилагане.

 

 

Инициатива „ Системата ни убива“

                                                  Майки на деца с увреждания

 

     гр. София

08.07.2018 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4205 |12.07.2018 Парламентът прие ключови промени в Закона за интеграция на хората с увреждания . 0| 3656 |12.07.2018 Очаква се депутатите да гласуват промените в Закона за хората с увреждания . 3| 4983 |10.07.2018 Извадиха всички деца от пещерата в Тайланд . 2| 4028 |10.07.2018 Румен Радев: Да върнем 445 000 хора с увреждания на пазара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads