Реклама / Ads

8| 4336 |02.03.2020

Майките освиркаха новия зам. социален министър

.
Премиерът Бойко Борисов назначи нов заместник-министър на труда и социалната политика, който вероятно ще поеме ресора хора с увреждания. Опитът да се тушира напрежението обаче произведе точно обратен ефект – протестиращите посрещнаха новината с освиркване.

Адриана Стоименова идва от неправителствения сектор – изпълнителен директор е на Центъра за психологически изследвания. В последните три години е била зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет. В това си качество обаче преди две години предизвика гнева на майките от „Системата ни убива“, които дори писаха писмо до премиера с искане тя да бъде отстранена от управата на съвета и да бъде разследвана дейността на организацията, която оглавява.

 

Стоименова беше един от активните участници в изработването на трите закона, които промениха политиката към хората с увреждания и бяха приети под натиска на протести. Първоначално изявите й бяха в редиците на протестиращите. С напредъка на законодателната дейност обаче различните организации на майки, хора с увреждания и пр. се разделиха на лагери и Стоименова успя да настрои срещу себе си част от тях. Те не са забравили това. Току-що на протест пред Министерския съвет майките посрещнаха новината с освиркване. „Това е жената, която ни обвини, че сме агенти на чужда държава и не се борим за живота и здравето на децата си“, обявиха протестиращите. Те вече искат две оставки – на министъра и на новия заместник. „Тя беше първата, която заяви, че майките са получили 1 млн. долара, за да протестират“, напомниха ораторите на протеста, който тече в момента.

 

Новият зам.-министър обяви, че ще води балансирана политика, в която исканията на страните да бъдат удовлетворени според политиката на правителството и законодателството на страната. На свой ред министърът увери, че изпълнява трите закона. „По отношение на Закона за социалните услуги, който се отрича от г-жа Вера Иванова и от г-жа Нели Димитрова (лидерките на протеста – б.р.), те са част от работните групи, които са участвали в написването на този закон и много добре разбират, че в голямото море от хора, нуждаещи се от различни видове форми на подкрепа от държавата, има и една огромна категория хора, които имат нужда именно от социални услуги. Това са хора с увреждания, деца с увреждания, хора, които имат нужда от заместваща помощ, от дневни центрове и от центрове за настаняване от семеен тип включително“, подчерта Сачева. Тя даде да се разбере, че смята това за отговор на протестите и се надява те да спрат.

 

„С това смятам, че отговаряме и на исканията и на протестите, и на коментарите, които чухме до този момент. Непрекъснатите протести и искания за оставки, предизвикването на различни скандали по-скоро блокира и е опит да се спре политиката, която се провежда за това да има наистина един цялостен подход по отношение на проблемите на хората

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Адриана Стоименова е новият зам.-министър на труда и социалната политика 2| 3970 |02.03.2020 . Манолова призова гражданите да подкрепят майките и сестрите 4| 3577 |02.03.2020 . Майките опънаха палатки под прозорците на властта, искат оставката на Сачева 6| 3746 |01.03.2020 . Новият план на Царево включва 835 декара за застрояване в “Странджа” 5| 4329 |22.02.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ