Реклама / Ads
0| 3738 |25.07.2018 НОВИНИ

Македония започна предприсъединителни преговори за членство в НАТО

.
Македония започва предприсъединителни преговори за членство в НАТО, след като страната официално получи покана на срещата на върха в Брюксел на 12 юли.
 

На посещение в Македония е Делегация на НАТО, водена от директора по европейските и глобални въпроси на алианса Джеймс Макки, която с представители на всички заинтересовани институции, участващи в този процес ще обсъдят политически, финансови и правни въпроси, както и въпроси по сигурността и отбраната в рамките на преговорите за членство.

 

На днешната пресконференция с националния координатор за НАТО Стево Пендаровски Макки изрази очакване, че Македония ще стане 30-та членка на НАТО в близките 18 месеца. Той посочи, че след като приключат вътрешните процедури в страната и след като парламентите на всички страни-членки на НАТО ратифицират решението за влизане, Македония ще стане 30-и член на алианса.

„Вашата страна участва в продължение на няколко години в процеса на партньорство за мир и в подготовката на планове за членство, което означава, че тя е наистина готова“, каза Макки, цитира БГНЕС.

 

„С посещението на тази висша делегация на НАТО, де факто започват предприсъединителните преговори, а това, че делегация на НАТО е тук веднага след приемането на решението на срещата на върха в Брюксел означава, че алиансът е готов действително да поеме ангажиментите, за които от години повтаря. Това е "политиката на отворени врати", каза Пендаровски. „Ще обсъдим това, което е типично за предприсъединителните преговори с всяка страна досега - от военно-технически въпроси до правните и финансови последици от бъдещото членство на страната в алианса.

 

След пресконференцията представителят на НАТО ще се отправи към Министерството на външните работи, където ще присъстват представители на институциите, участващи в този процес, а след това отново ще се върне в парламента, където ще има втора среща с представители на правителството. Пендаровски прогнозира, че процесът на предприсъединителните преговори ще приключи през следващите няколко месеца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4134 |24.07.2018 Започна изграждането на ограда по границата с Румъния за ограничаване на чумата . 7| 4736 |22.07.2018 Започна евтанизирането на козите на баба Дора . 2| 4131 |20.07.2018 Гръцки бизнесмен с руски корени ”спонсорирал” протестите в Македония? . 4| 4185 |17.07.2018 Заев към Русия: За Македония няма алтернатива на НАТО и ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads