Реклама / Ads
6| 8958 |11.10.2012 НОВИНИ

"Македонската култура" пак обяви българските ръкописи за свои

.
Македония обяви българските ръкописи за свои на изложбата в Брюксел, въпреки спорът, който се води вече няколко седмици. Представянето се състоя в Кралския музей в Мариемон в Брюксел. На него бяха изложени ръкописи от 13-19 век. Въпреки възраженията на страната ни, македонската министърка на културата Елизабета Канческа ги е обявила за продукт на културата на родината й.
 

Западната ни съседка беше избрала за име на изложбата "Македонското ръкописно богатство през вековете", осведомява Труд. След намесата на България името беше редактирано на „Славянски ръкописи от Македония от 13-19 век". "Mакедонският министър на културата се опита да представи ръкописите като доказателство за една хилядолетна македонска култура и езикова традиция, което не е така. Това са ръкописи, които принадлежат към българското културно наследство", каза евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Той специално присъства на откриването на изложбата, за да види как ще бъдат анонсирани ръкописите. В изложбата има и четвероевангелие, в което на една от страниците лично Паисий Хилендарски е описал епидемия от чума. В брошурата за експозицията се казва, че славянски ръкописи на глаголица се пазят освен в Македония, още на много места, включително София, Пловдив, Санкт Петербург, Москва, Ватикана. В речта на македонската министърка на културата обаче България беше пропусната.

 

Представените документи потвърждават хилядагодишната писмена традиция на Македония, каза Елизабета Канческа. Хубаво е, че ръкописите са показани в изложба, коментира пред Фокус евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, но не е добре, че с тях се правят некоректни исторически интерпретации. На страница 42 в каталога на изложбата, където има снимка на четириевангелие от Струга, на първата страница е написано „българского предисловие". В самата изложба тази първа страница липсваше, уточнява Андрей Ковачев.

 

По думите на присъствалия на откриването на „Средновековни ръкописи от Македония ХІІІ - ХІХ век, белгийски колеги явно са правили каталога и те коректно са си свършили работата, а после при подредбата на изложбата някои други са решили да не слагат страницата. „Със сигурност, ако се прелистят страниците и на другите ръкописи, ще се види, че и там съществува думата „български" на много места", коментира още Ковачев.

 

По думите му, при представянето на изложбата от гледна точка на представителите на белгийската страна - и на директорката на музея, и на директора на фондацията „Валония - Брюксел Интернационал" - бяха много коректно представени тези ръкописи като славянски ръкописи от територията на днешна република Македония. „Единствено - министърката на културата на Република Македония, в нейното доста обширно изказване направи не опит, а направо - представи тези ръкописи като част от аргументите и доказателствата за една различна, от която и да е друга идентичност - македонска идентичност, съществувала през миналите векове.
 

Изложбата е предизвикала жестоки реакции в съседна България, съобщи електронното издание на македонския "Утрински весник". Изданието посочва, че изложбата е привлякла вниманието на голям брой гости, сред които представители на дипломатическия корпус.
 

Изложбата бе открита от македонския министър на културата Елизабета Канческа-Милевска. „Пред вас тази вечер потвърждаваме историческата и съществена реалност на нашите изключително ценни ръкописи, които посочват хилядогодишната продължителност на писменото и езиковото развитие на Македония, като част от цивилизационните течения във времето на Балканите и Европа", заяви Канчевска - Милевска. „Въпреки че много от нашите ръкописи се намират извън Македония, това не означава, че нашата страна се намира извън реалността. Музеите пазят, поколенията помнят. От сърцето на ЕС, от кръвообращението на европейската цивилизация чрез изложбата на славянски ръкописи от Македония казваме, че Македония принадлежи на Европа. Присъствието на нашата държава в Европа е писмо от настоящето, изпратено в бъдещето, а не от миналото", заяви Канчевска-Милевска.

Според македонското издание евродепутатът Андрей Ковачев е човекът, „който се опита да попречи на изложбата". „Ковачев остана на позицията си, че става дума за крадене на българската история и че става дума за български, а не за македонски ръкописи", коментира „Утрински весник". „Радвам се, че в Брюксел се представя културно наследство, което сега се намира на територията на днешна Македония. Но от друга страна не съм щастлив, че се представя не обективно, тъй като това е наше общо културно наследство. Тук виждаме български средновековни книги. Дойдох на изложбата, за да покажа европейски начин на поведение и това трябва да правим и историческите събития и личности, които ни обединяват", са думите на Ковачев. „Ние като държава не бихме искали да представим нещо, което е научно недоказано или верифицирано. Всички тези ръкописи са показани в голям брой книги и представени в Македония и чужбина. Трябва да поддържаме добросъседски отношения. С България имаме интензивно културно сътрудничество", заявила Канчевска-Милеска. Според изданието това бил отговорът на македонския министър на „провокацията на Ковачев и неговия опит за възпрепятстване на изложбата".

 

Изложбата „Славянски ръкописи от Македония от ХІІІ - ХІХ век" в Кралския музей Мариемон в Брюксел" предизвика голям интерес, още преди да бъде открита, а многобройните гости и авторитетни експерти имаха прекрасна възможност да се запознаят с хилядогодишната писмена традиция в Македония", коментира македонското електронно издание Пулс 24 и уточни, че изложбата ще продължи до 21 октомври.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 105| 6207 |22.09.2012 Ив. Костов обяви края на руското господство . 106| 6136 |13.07.2012 Костов обяви Борисов и Цветанов за провокатори . 21| 7654 |10.07.2012 С обяви за водопроводчици набират секси българки в Гърция . 2| 6428 |22.06.2012 Тежки горещини, обявиха жълт код. Пийте вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads