Реклама / Ads
15| 5005 |12.03.2021 НОВИНИ

Македонски българи: Пандаровски, кои са палачите на народа ни в Македония?

.
Източник: БГНЕС
”Искаме да видим кои са палачите на нашия народ в Македония”, се казва в писмо, подписано от председателя на дружеството Любчо Георгиевски.
 

Културният център "Иван Михайлов" от град Битоля изпрати открито писмо до македонския президент Стево Пендаровски, в което пита кога властите в Скопие "ще отворят архивите на УДБА (Държавната сигурност на югославския диктатор Йосип Броз Тито) в Македония и кога ще поискат да бъдат отворени югославските окупационни документи, свързани с репресиите и изтезанията срещу македонските българи от Кървавата Коледа през 1945 г. и след това", предава БГНЕС.

 

"Като президент на Македония Вие имате дълг към всички граждани на тази страна, включително и към македонските българи, които запазиха своята народност, въпреки десетилетия на репресии и натиск. Днес властите се хвалят с доклад на една неправителствена организация, уверявайки света, че нашата татковина била станала демокрация. Ние не сме разбрали кога и как се е случило това, с оглед на запазената държавна идеология на юго-македонизма. Затова бихме желали да поставим два въпроса пред Вас като президент на всички граждани :

 

1./ Защо при 110 000 македонци, обявили се лично и свободно за българи чрез искането за получаване на българско гражданство, ние не сме споменати в Конституцията на "демократичната" наша татковина? Благодарни сме на министъра на външните работи г-н Османи, че направи това предложение, но то беше отхвърлено, включително и от Вас. Неприемлив е аргументът, че България не го била поискала, т.е. нямате срещу какво да го размените. Нашите права не могат да се разиграват като на покер.

 

Г-н Президент,

 

Ние не очакваме България да поиска от Вас да бъдем включени в Конституцията. Тя няма да го направи. За това настоява не България; настояваме ние !!! Ние, македонските българи, дадохме на Македония възрожденците. Дадохме й Екзархията. Дадохме й великаните на македонската борба от Илинден. Дадохме й Дамян Груев, Гоце Делчев, Христо Татарчев, Тодор Александров, Ванчо Михайлов. Ние не сме малцинство и няма да бъдем малцинство, а държавотворен народ - автентични македонци с български корен ! Искаме си своето място в Конституцията и ще го получим.

 

2./ Бихме желали също така да Ви попитаме кога, г-н Президент, ще отворите архивите на УДБА в Македония и кога ще поискате да бъдат отворени югославските окупационни документи, свързани с репресиите и изтезанията срещу македонските българи от Кървавата Коледа през 1945 г. и след това?. Искаме да видим кои са палачите на нашия народ в Македония. Без справедливост няма прошка!!! Искаме имената на убийците на българите от общите гробове във Велес, Делчево, Щип, Куманово... във всеки македонски град. Искаме истината за македонския ГУЛАГ, който има толкова страшни за нас българите имена - Голи оток, Добой, Идризово. От Вашият отговор на тези два въпроса ще разберем колко смелост имате и колко искрено желаете европейско бъдеще за нашата Татковина.

 

Г-н Президент, не трябва да имате илюзии - само Истината е суверен. Юго-македонистката лъжа няма да направи Македония свободна", се казва в писмото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9484 |01.03.2021 Оплютият Любчо Георгиевски: Страхливци, искам публичен дебат за българо-македонските отношения . 2| 3256 |22.02.2021 Деклариралите се като македонски българи да получат паспорт по съкратена процедура, зоват от КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля . 66| 11362 |16.12.2020 Македонски дипломат: Докато ние с Тито живеехме в Европа, те живееха адски с Живков . 34| 7407 |08.12.2020 Politico с обширна статия за македонския въпрос. Вкара ли си автогол България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads