Реклама / Ads
0| 3403 |24.11.2021 НОВИНИ

Македонският правосъден министър: Приоритетът е да се разкрие източникът на експлозията

.
Боян Маричич
Всички факти трябва да бъдат разследвани. Приоритетът е да се разкрие източникът на експлозията, която е предизвикала толкова силен пожар в автобуса. Така че всички обстоятелства ще бъдат проверени, включително имало ли е туби с гориво в автобуса. Аз не съм разследваща институция, но оцелели споделиха, че е имало експлозия, която е причинила пожара в автобуса, и мисля, че прокурорските и полицейските служби трябва да разгледат тези факти.
 

Това заяви пред EURACTIV България министърът на правосъдието на Република Северна Македония Боян Маричич за разследването до момента на катастрофиралия и изгорял автобус на магистрала „Струма“.

 

„Две прокурорски служби, от двете страни на границата, работят заедно, и всички институции, включително Министерството на транспорта, Министерството на вътрешните работи, всички други, които са компетентни по темата, работят, за да изяснят всички обстоятелства около тази трагедия, която разтърси целия регион, но особено много нашите две страни – Северна Македония и България“, обясни той.

 

„За нас приоритет е да се погрижим за ранените, и сме благодарни, че България се погрижи за тях, осигури им медицински грижи. Мога да уверя, че на най-високо равнище, премиерът Заев и българското правителство, неговите високи представители, са в постоянна връзка, за да се предадат всички тела на починалите и да се изяснят обстоятелствата колкото се може по-бързо. Това е много важно от гледна точка на доверието в разследването и в институциите, както и за да се извлекат поуки, за де се избегне подобна трагедия в бъдеще. Нашите страни заедно вършат тази работа, за де не се повтори подобна трагедия“, добави Маричич.

 

„На правителствено заседание вчера нашето правителство реши да започне процедура за преразглеждане на лиценза на автопревозвача „Беса Транс“, но за да приключи този процес, е необходимо да се изяснят всички обстоятелства – броят на автобусите, съответстват ли на лиценза, отговарят ли на изискванията, как са могли да преминат през целия институционален контрол. За целта ще е необходимо сътрудничеството на българските власти, но също и на турските власти, защото екскурзиите са били до Турция и обратно“, коментира още министърът на правосъдието на РСМ.

 

Той не разполага с информация дали въпросният автобус е притежавал лиценз: „Известно ми е, че нашето Министерство на транспорта проверява всичко около лицензите. Мисля, че техническият преглед е бил преди няколко месеца и всичко е било наред, но за подробностите ще съобщи Министерството на транспорта, когато съберат всички данни“.

 

Според него проблемът не е в „лоу-кост“ транспорта. „Проблемът е дали се спазват задължителните правила за пътуването. Това е темата, която заслужава внимание и по-добра координация от страна на всички страни в региона. Трагедията неизбежно ще отвори темата и всички компетентни институции ще трябва да поемат своята отговорност за подобряване условията на тези пътувания, включително частните фирми“, смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3482 |18.11.2021 Бивш македонски министър: За нас е ОК да вкараме българите в Конституцията . 51| 3252 |18.11.2021 Здравният министър: Сертификатите си свършиха работата. Пречупихме вълната, но може да има нова февруари . 12| 4088 |13.11.2021 Правосъдният министър: Цели се да се отблъснат хората от изборния процес . 7| 4525 |12.11.2021 Правосъдният министър: Митко Каратиста ме заплашваше с Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads