Реклама / Ads
7| 2714 |23.06.2023 НОВИНИ

Макрон обвини Русия, че е ”сила, която дестабилизира Африка”

.
френският държавен глава Еманюел Макрон Източник: БГНЕС
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон обвини Русия, че е ”сила, която дестабилизира Африка”, и изрази съжаление, че изборът на Москва ”не играе положителна роля за международната общност” в интервю за ”Франс енфо”, Радио ”Франс” и ”Франс 24”, дадено в кулоарите на срещата на върха в Париж, предаде Франс прес.
 

"Това е сила, която дестабилизира Африка чрез частни милиции, които се възползват от цивилното население и го изнудват", заяви френският лидер. Той напомни, че "това е документирано от ООН в Централноафриканската република", във връзка с наемническата група "Вагнер".

 

Макрон наблегна на обстоятелството, че "Русия по собствено желание се е поставила в ситуация, в която вече не зачита международното право, в която отново се е превърнала в една от малкото колониални сили на 21 в., водейки империалистична война срещу съседката си Украйна".

 

Ако руският президент му се обади утре, Макрон ще вдигне със сигурност телефона, увери френският държавен глава.

 

"Ако ми се обади, за да ми предложи нещо, ще приема разговора, защото Франция винаги е била улесняваща и посредническа сила". Но той алармира, че "възобновяването на диалога е възможно само ако има зачитане на международното право, което е единственото, което ни позволява да живеем в мир". Макрон бе категоричен, че самият той "няма причина да се обажда на Владимир Путин днес", в разгара на украинската контраофанзива.

 

"Надявам се, че ще дойде време за преговори при условията на Украйна", допълни той.

 

Макрон настоя и за "мобилизация" за въвеждане на международни данъци върху финансовите транзакции, самолетните билети и морските превози, за да се финансира борбата за климата и срещу бедността. В това трябва обаче да вземат участие всички държави. "Международно данъчно облагане в една-единствена държава не работи", подчерта той, малко преди закриването на срещата на върха за нов световен финансов пакт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3148 |13.06.2023 Обвинител №1 поиска имунитета на още един депутат . 7| 3026 |08.06.2023 Украйна не иска замразяване на конфликта с Русия, а освобождаване на окупираните територии . 8| 2728 |07.06.2023 Османи обвини България, че честите избори влияят негативно на европейската динамика на РСМ . 6| 3317 |02.06.2023 Бесарабските българи обвиниха Костадинов в престъпление срещу човечеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads