Реклама / Ads
6| 3160 |02.06.2023 НОВИНИ

Бесарабските българи обвиниха Костадинов в престъпление срещу човечеството

.
Ние, представителите на местните власти на Украйна, градовете и селата на Одеска област, където компактно живее българската общност, осъждаме изказването на лидера на партия „Възраждане” Костадин Костадинов относно идеята за автономия на българите в Южна Бесарабия. Това е груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руска военна агресия срещу Украйна.
 

Това се посочва в остра позиция на българите в Бесарабия, които са ръководители на органи на местно самоуправление в Украйна. Писмото им е изпратено до Народното събрание. 

 

От там са категорични, че децата от етнически български произход могат да учат български език като роден дори в условията на военно положение след руската инвазия в Украйна и в условията на постоянен руски обстрел. 

 

“От друга страна, изучаването на български език е забранено от руските окупатори на територията на Запорожка област, където също живеят нашите сънародници и чакат освобождението и връщането на украинската власт”, посочват от Бесарабски фронт 2.0 във Facebook. 

 

Украинската част на Бесарабия, Одеска област е мултикултурен регион и че подобни сепаратистки изказвания на представител на българските власти обиждат не само българите в Украйна, живеещи в Бесарабия, но и гагаузите, молдовците , липованците, албанците, ромите, германците, арменците и другите народи, които живеят мирно заедно на тази територия повече от 200 години, припомнят от общността.

 

“Призоваваме българския парламент да осъди ръководството на партия “Възраждане” в опитите му да се намесва във вътрешните работи на Украйна и да използва украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси. Припомняме, че заради проруската си дейност той беше признат за враг на Украйна, изгонен от територията на страната ни, а Службата за сигурност на Украйна му наложи 10-годишна забрана за влизане”, пишат още в писмото си. 

 

“Още по-смущаващи са заплахите на лидера на партия "Възраждане" за изселване на украински бежанци от територията на България. Това е грубо нарушение на човешките права, показва разпалване на вражда и омраза”, допълват бесарабските българи.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3413 |02.06.2023 Проф. Андрей Пантев: Едно е да напишеш книга за България, друго е да пролееш кръв! . 0| 2963 |01.06.2023 С митинг-заря във Враца почетоха Христо Ботев и загиналите за свободата на България . 11| 4898 |01.06.2023 Евродепутати обвиниха Радев в дестабилизация на България . 19| 3858 |01.06.2023 Защо Радев трябва да се извини за позора в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads