Реклама / Ads
1| 5616 |23.08.2017 НОВИНИ

Макрон ще засегне деликатен въпрос при посещението си в България

.
При посещението си в Австрия, Румъния и България френският президент Еманюел Макрон има конкретна цел - да създаде климат на доверие по деликатния въпрос за чуждестранните работници, пише френският в. ”Кроа”.
 
Това няма да е лесна задача, особено в Румъния, която е против затягането на европейските правила в тази област. Около 30 000 от чуждестранните работници във Франция идват от Румъния - повече от тях са само работниците от Полша и Португалия. Повечето от румънците работят в строителството, получават доста над 300-те евро, които могат да очакват в родината си, и допринасят значително за сумата от 1,58 милиарда евро, които румънската диаспора изпраща всяка година в страната си.

След като Европейската комисия обяви миналата година, че иска да преразгледа европейската директива по въпроса, Румъния и 10 други страни вдигнаха жълт картон, заявявайки, че това би нарушило принципите на свободната търговия - една от придобивките от присъединяването им към ЕС. През юни Макрон отхвърли първия предложен компромис, до който се стигна по време на естонското председателство на ЕС. Според френския президент предложените отстъпки са недостатъчни.

Проблемите не са толкова технически, колкото изглеждат, отбелязва изданието и цитира прессъобщение на Елисейския дворец, в което се казва, че "това е преди всичко политически проблем, защото ако не постигнем по-добра регулация на трудовия пазар, след време самото свободно движение на работна сила ще бъде поставено под въпрос". Френското издание на американския сайт "Хъфингтън пост" пише, че програмата на Макрон за европейски реформи е обширна и за реализирането й ще е необходимо време, за да може Макрон да посети всички страни и да ги убеди да приемат позициите му.

Румъния и България, от които идват много от чуждестранните работници в ЕС, са ключови дестинации за френския президент. Ако тези страни се приближат до позициите на Париж, основните противници на промяната на обсъжданите правила - Варшава и Будапеща, ще се окажат малко по-изолирани. Дали тази стратегия е печеливша, ще разберем през октомври, когато ще настъпи моментът за подписването на нова директива, подчертава американското издание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5632 |28.07.2017 Макрон идва в България на 25 август . 1| 8336 |13.07.2017 Тръмп към съпругата на Макрон: Прелестна сте! . 2| 5714 |09.07.2017 Движението на Макрон става политическа партия . 0| 5300 |07.07.2017 Във Франция разследват Макрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads