Реклама / Ads
4| 4521 |17.10.2023 НОВИНИ

Макрон: Всички държави в Европа са застрашени от ислямисткия тероризъм

.
Френският президент Еманюел Макрон
Европа е свидетел на ръст на "ислямисткия тероризъм" и всички държави са застрашени, заяви френският президент Еманюел Макрон във вторник по време на посещение в Албания, след като ислямисти убиха учител във Франция и двама шведски футболни фенове в Белгия.
 

Макрон говори ден след като 45-годишен нападател, който се идентифицира като член на "Ислямска държава" и пое отговорност във видеоклип, публикуван в интернет, уби двамата шведски футболни фенове в Брюксел.

 

В Париж френският прокурор за борба с тероризма заяви във вторник, че 20-годишният мъж, който наръга смъртоносно с нож учител и рани други трима души в северния град Арас на 13 октомври, се е обявил за вярност на "Ислямска държава".

 

"Вчера отново го видяхме в Брюксел. Всички европейски държави са уязвими и наистина се наблюдава възраждане на ислямския тероризъм", заяви Макрон след разговори с албанския премиер Еди Рама в Тирана.

 

"Тук ние отново изразяваме солидарността си с нашите белгийски приятели", каза Макрон.

 

Той допълни, че през следващите дни или седмици може да посети Израел, който е във война с ислямистката групировка Хамас, откакто бойци пробиха граничната ограда на Газа и убиха 1300 души, предимно цивилни, при безчинствата си в близките израелски общини.

 

"Моето желание - каза Макрон - е да мога да пътувам дотам, когато успеем да постигнем конкретно споразумение или за неескалация, или за хуманитарни въпроси, и по-общо за всичко".

 

"Сигурността на Израел, борбата с всички терористични групи, както и мирният процес и политическото решение са взаимосвързани", каза той. "Това е дневният ред, който трябва да преоткрием".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3790 |17.10.2023 Върховният съд на Индия отказа да легализира еднополовите бракове . 8| 4588 |17.10.2023 "Ако едно нещо прилича на кон...": Цанов не искал да ходи в парламента, правил анкета сред феновете си, за да реши . 2| 4410 |17.10.2023 Грета Тунберг отново бе задържана - този път в Лондон . 1| 7384 |17.10.2023 Министър Богданов: Влизането на България и Румъния в Шенген ще е ключово за бизнеса от региона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads