Реклама / Ads
0| 6846 |07.06.2022 НОВИНИ

Максим Белявски: Руската икономика стене под санкциите, зависима до 100% от Запада

.
Максим Белявски
Санкциите все по-осезаемо свиват руската икономика и влошават живота на руснаците. Наложеният „Блекаут“ (затъмнение) води до прекъсване на електроснабдяването в енергийната индустрия, когато в резултат на системни аварии има масово изключване на потребителите от доставката на електроенергия и природен газ.
 

Досега руснаците бяха свикнали с информационното затъмнение, но сега то се разпростира върху много отрасли при това под формата на дефицит, който не може да се компенсира. Причината са санкциите срещу Русия и спирането на доставките на компоненти за съответната техника.

 

Въгледобива

 

Цялата наличност на минно-транспортна техника на Русия е на 90% зависима от американски, японски и полски производители и доставчици. Става дума за пробивна техника, дизелови локомотиви за подземен добив, ролови багери и товарачи. Всяко от тези устройства се нуждае от рутинна поддръжка, за да съществува и относително безопасно ниво на работа. Тъй като доставката на оборудване е спряна като част от санкциите, наложени на Руската федерация от Запада, мощностите на руското производство скоростно намаляват. Например през април 2022 г. в Руската федерация е регистриран рекорден спад на добива на въглища – над 10%. В резултат на това намалява извозването заради проблеми с железопътната инфраструктура.

Кремълската пропаганда се опитва да успокои населението с обяснения, че е възможно заместване на вноса на оборудване с вътрешно производство. Това е абсурд поне по три причини.

Първо, всички руски машиностроителни заводи, специализирани в производството на оборудване за въгледобивни предприятия, са затворени заради липса на внос на елементи и възли.

Второ, руската икономическа общност не е в състояние да възстанови хиляди чертежи за стотици устройства и след това да ги пусне в собствено производство: това ще отнеме поне три години.

Трето, оборудването за добив на въглища е уникално, а основните компоненти са трудни за унифициране дори от остроумни китайски производители. Предвид това Русия очаква нов спад в добива на въглища, спиране на мините и увеличаване на смъртните случаи при работа поради работата с дефектно и нискокачествено оборудване.

 

Нефт и газ

 

Тежки проблеми налягат също петролния и газовия сектор на Русия. На първо място, руската икономика е принудена да спре разработването на офшорни находища в Арктика и да отложи въвеждането в експлоатация на инфраструктурата на проекта Сахалин-2 с годишен корабен капацитет от 28 милиарда кубически метра втечнен газ. Трудни времена очакват Русия по отношение на работата на магистралните газопроводи - в близко бъдеще оборудването за ремонт на тръбопроводи ще започне да дефектира и за излиза от строя. Подаването на газ ще спре. Тоест през следващите два месеца ще се извършват принудителни реманти със спиране на транспорта на газ. Причината е: британската производствена компания спря доставките на резервни части и оборудване за Руската федерация след варварската атака на Русия срещу Украйна. Невъзможно е бързо да се усвои производството на подобно руско оборудване. По този начин се извършва заместване на вноса и се предприема само едно: уволнение на чуждестранните специалисти, повечето от които вече си тръгнаха сами…

 

Руската енергийна система

 

Първите повреди в системите за автоматизация вече са факт. Защото оборудването от тази категория е 100% вносни единици, които Русия не е в състояние да произведе самостоятелно. Аналози също ще бъдат трудни за намиране, включително от Китай. Следващият срив ще е с трансформаторните блокове, които не могат да бъдат заменени или ремонтирани. Невероятно е, че дори изолационна хартия, която също използва, е внос. Трудни времена очакват ядрено-индустриалния комплекс. Вече започват да спират 3D принтерите поради липсата на метални прахове за тяхната работа. И ред други последици. Като цяло, още през май 2022 г. се увеличиха авариите в руската енергийна система: десетки енергийни компании на Руската федерация отложиха стотици ремонти за неопределен период от време поради липса на необходими материали, както и на експерти, които да ги извършат. Санкциите вече оказват осезателно влияние върху сривовете в енергийния сектор на Русия. Последиците ще са за години напред.

 

Максим Белявски, Център „Разумков“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3519 |06.06.2022 Военните министри от Б9 единодушни за руската агресия в Украйна . 0| 5194 |03.06.2022 100 дни война в Украйна: Без промяна на ситуацията в Донбас. Руската армия „изобщо не щади хората си“ . 0| 3094 |02.06.2022 FT: Саудитска Арабия е готова да помпа повече петрол, ако руската продукция потъне под забрана . 0| 3439 |01.06.2022 Зеленски: Постигаме успехи край Херсон и Харков, но руската армия има предимство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads