Реклама / Ads
21| 6267 |03.12.2020 НОВИНИ

Мълчанието на прокуратурата: Разпитани ли са Борисов и Мата Хари?

.
Бойко Борисов
Държавното обвинение упорито мълчи разпитани ли са Бойко Борисов и жената, която е направила снимките от спалнята му. Вече няколко пъти премиерът заяви, че знае кой е авторът на снимките и дори посочи, че именно “Мата Хари” е вкарала пачките евро и кюлчетата злато в резиденцията му в “Бояна”.
 

Подобни твърдения заслужават внимание. Най-малко - заслужават проверка. Софийската градска прокуратура обаче отказва да отговори разпитан ли е бил Борисов. Разпитана ли е била жената. Въпросите са били изпратени във вторник от в. “Сега”, след интервюто на премиера за германското издание FAZ. Тогава той сравни авторът на снимките от спалнята му с прочутата холандска стриптизьорка Мата Хари - куртизанка и шпионин поне за две разузнавания по време на Първата световна война.

 

На 3 август прокуратурата съобщи, че по казуса със снимките е образувано разследване за използване на незаконно специално техническо средство. Още на 25 ноември в. "Сега" попита държавното обвинение каква е съдбата на това разследване. След интервюто на Борисов през германското издание бяха пратени и допълнителни въпроси - дали са готови вече назначените експертизи, дали Борисов е разпитан за интервюто и по-стари негови внушения, че вероятно знае кой е направил снимките. Както и дали е установена и разпитана дамата.

 

Прехвърляне на топката и повсеместно мълчание

 

Трима са наблюдаващите прокурори по казуса. Един от тях е Боряна Бецова. Тя обаче също отказва да даде информация. Мотивира се с нужда въпросите да бъдат изпратени до пресслужбата и да бъдат съгласувани с останалите й колеги, занимаващи се с разследването. НПК обаче предвижда единствено наблюдаващите прокурори да преценяват каква информация от определено дело да бъде изнесена. Освен това прокуратурата постоянно претендира колко е публична и открита. С този аргумент дори си позволява да разпространява записи, направени със СРС-та, както и протоколи от разпити на свидетели. Но случаят очевидно не е такъв.

 

През октомври по време на изслушването си в парламента главният прокурор Иван Гешев обясни, че за записите и снимките има две преписки - проверка в спецпрокуратурата и досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. Възложени са технически експертни справки, включително е снето обяснение от Борисов, каза Гешев за записите.

 

За разследването за снимките е разпитан Борисов, установяват се и се разпитват множество лица, които са имали достъп до жилището, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които не са изготвени, каза тогава главният прокурор.

 

През август прокурор Бецова обясни, че разпитът на Борисов ще дойде, след като се съберат много доказателства. Златните кюлчета и пачките с евро банкноти, които се виждат в снимка на чекмеджето в спалнята на правителствената вила "Секвоя", трябва физически да бъдат в прокуратурата. Единствено по този начин може да се установи дали предметите са истински, за да бъдат инкриминирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7492 |10.10.2020 Млад талант възпя прокуратурата: Всичко разследваме, всеки разпитваме, освен нашите хора /видео/ . 17| 4893 |06.10.2020 Прокуратурата: Колекцията на Васил Божков може да стане държавна собственост . 45| 6092 |31.08.2020 ДПС наруши мълчанието - няма да подкрепи ”проекта” на ГЕРБ . 23| 7938 |18.08.2020 Сънародниците ни в чужбина с петиция против мълчанието на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads