Реклама / Ads
9| 3408 |23.02.2021 НОВИНИ

Св. Малинов: Ще има коалиция на компромисите, правителството не прави нищо за активност на изборите

.
Светослав Малинов Източник: БГНЕС
”Българското правителство не направи нищо за запазване или за увеличаване на броя на гласуващите. Не предприе нито една от по-сериозните мерки, за които се говори от октомври 2020-а”.Това каза бившият евродепутат доц. Светослав Малинов пред БНР.
 

Според него спасението е било във въвеждане на дистанционно гласуване, гласуване по пощата и промяна в провеждането на изборния ден. България има нужда от висока активност и убедителни резултати от изборите, посочи политологът. Той подчерта, че на 4 април ще се отиде на избори по същите правила, въпреки че сме в условия на пандемията. "От публичните изявления на политическите лидери не се вижда вариант за работеща коалиция след изборите. Нека избирателите свикват, че ще има коалиция на компромиси", коментира доц. Малинов и беше категоричен, че България ще се управлява от коалиция, за създаването на която част от избирателите няма да са доволни: "Нека избирателите да бъдат по-толерантни към политическите лидери в момента, защото има една нетолерантност и отказ от компромиси, единственият вариант е да се отиде на нови избори, а това няма да донесе нищо добро за страната".

 

Доц. Малинов изказа мнение и за възможна формула, при която министър-председателят на коалиционно правителство няма да е партиен лидер и прогнозира точно това да се случи след 4 април в България и добави: "Ако ГЕРБ са първа политическа сила, могат и да отидат в опозиция, това е нормално при нашата избирателна система и няма нищо странно в това. Ситуацията няма да позволява традиционните ходове за формиране на мнозинство около водеща партия, чийто лидер ще бъде премиер".

 

Според него предстои управление, в което може да има коалиционно управление на партии с лява и дясна идентичност: "Затова избирателят трябва да се прецени кое е по-важно - омразата към противника или създаването на по-стабилни правила на функциониране на българската демокрация".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3204 |23.02.2021 До 3 млн. лв. за агитация преди изборите за всяка партия и коалиция . 19| 6142 |22.02.2021 Политолог: Голямата изненада няма да е партията на Трифонов, а резултатът на коалицията ВОЛЯ-НФСБ . 16| 3491 |22.02.2021 Политолог: От времето на тройната коалиция партиите избягват думата „коалиция“ като дявол от тамян . 38| 3354 |17.02.2021 ГЕРБ се явяват на изборите в коалиция със СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads