Реклама / Ads
5| 3175 |23.02.2021 НОВИНИ

До 3 млн. лв. за агитация преди изборите за всяка партия и коалиция

.
Източник: БГНЕС
Централната избирателна комисия излезе с решение, според което всяка партия и коалиция, която се впусне в предстоящия вот на 4 април, може да похарчи до 3 млн. лв. за агитация.
 

Ограничението във финансирането на инициативните комитети пък е 200 000 лв. При тях парите са по-малко, защото един инициативен комитет издига само един независим кандидат за НС.


Парите за кампанията могат да се набират собствени средства, в това число и от субсидията си, ако получават такава, средства от самите кандидати, както и от дарения. Тази година правила са съобразени с последните промени в ИК от 2019 година, когато се позволиха дарения не само от физически лица, но и от юридически лица и еднолични търговци.


Когато даден гражданин даде повече от 1000 лв., те задължително трябва да минат по банков път. След това Сметната палата ще прави проверка дали дарителят има достатъчно доходи, че да извади подобни суми.


Забранени са анонимните дарения, пари от фирми, които имат публични задължения, което също е в сила от 2019-та, както и средства от чуждестранни физически лица, нито от чужди правителства, търговски дружества или организации, както и пари от религиозни институции.


Симпатизантите могат да помагат в кампанията на любимата си партия и чрез предоставянето на движими и недвижими вещи, но с изричното уточнение, че те са тяхна лична собственост. Могат да съдействат и с личен труд по време на агитацията.Забранява се използването на публичен административен ресурс от формациите и от инициативните комитети. Това на практика означава, че не се допуска безплатното ползване на държавни и общински помещения, автомобили, градския транспорт и други.


ЦИК одобри и реда за социологическите проучвания и тези на изхода на секциите, в които правила традиционно съществува забрана за огласяване на данни от проучвания в деня на вота. Тази година от ЦИК прецизираха текста като записа, че се забранява под каквато и да е завоалирана форма, публичното огласяване на каквито и да е резултати в изборния ден преди приключването му. По време на заседанието бе изтъкнат аргументът, че самите агенции не пускат данни, но това се прави от различни медии с използването на различни псевдоними. ЦИК ги глобява, но след това тези санкции падат в съда, който на свой ред приемал, че това не били социологически проучвания, тъй като никъде не се цитирали такива.


Анкетьорите, които ще правят екзитполове в изборния ден, ще трябва да спазват физическа дистанция от 1.5 метра и да използват лични предпазни средства - маски за лице и ръкавици.


Наред с това ЦИК прие реда за образуването на подвижните секции за хората с увреждания. За тези под карантина ще има друго решение. изрично е записано, че избирател с увреждания не може да гласува с подвижна урна, предназначена за карантинираните. Ако пък избирател с увреждания се разболее междувременно коронавирус, то той ще трябва да гласува във втория вид секция.


Подвижните урни за хората с увреждания се образуват след поне 10 подадени заявления до кмета, като това става до 14 дни преди самия вот. Кметът до 20 март пък трябва да издаде заповед за определяне на броя на тези секции и да започне консултации. Членовете на мобилни секции за хората с увреждания ще обикалят само с маски и ръкавици, докато тези за карантинираните ще са със защитни облекла, както вече е записано в здравния протокол за вота. Ще трябва да спазват и 1,5 м дистанция, когато влизат в дома на избирател.


Иначе ЦИК реши да прати писмо до кметовете с указания да направят консултации за подвижните секции не по-късно до 1 март, за да има време за ваксиниране на желаещите членове.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3658 |22.02.2021 Божков за исковете на КПКОНПИ: Предизборен шум . 8| 3141 |22.02.2021 Преди обещаното отваряне: Заведенията у нас с пет искания към държавата . 5| 3136 |22.02.2021 Захариева отрича блокирането на Скопие за ЕС да е заради изборите у нас . 2| 3210 |18.02.2021 МЗ най-сетне е готово с указанията за провеждане на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads