Реклама / Ads
4| 3867 |23.02.2017 НОВИНИ

Манолова: Абсурден е начинът, по който беше въведено задължителното гласуване

.
Мая Манолова
”Начинът, по който беше въведено задължителното гласуване и по-специално санкцията към него е абсурден, защото не е нормално да искаш да накараш гражданите да гласуват задължително и в същото време наказанието за това, че не са излезли да гласуват да бъде заличаване от избирателните списъци. Т.е създава им се препятствие да упражнят конституционното си право”. Това заяви в студиото на ”Още от деня” омбудсманът Мая Манолова.
 

Манолова заяви, че е била сигурна в крайния резултат. "На практика е противоконституционно да се ограничават конституционните права на гражданите", категорична беше тя.

 

Омбудсманът определи като абсурдна логиката на народните представители, които са гласували санкция-заличаване от избирателните списъци на негласували граждани. По думите й те е трябвало да отхвърлят такова предложение.

 

Манолова уточни, че не е атакувала самото задължително гласуване, а е подала жалба през юли 2016 година, когато е предстояло да се състои национален референдум с един от въпросите "Подкрепяте ли задължително гласуване на избори и на референдуми?"

 

Мая Манолова заяви, че уважава волята на гражданите и затова е оставила хората да решат дали да бъде въведено задължителното гласуване или не. Само че не и с такава санкция.

 

Тя посочи, че би било добре депутатите да помислят да има стимули, които да накарат хората да гласуват. "Може да се води дълъг разговор за това добро или не толкова е задължителното гласуване, но за мен като омбудсман е важна волята на българските граждани и след като болшинството от тях в един референдум с огромно участие 3 млн. и половина души участваха в него, казаха ДА на задължителното гласуване близо 70 % за мен този въпрос вече е решен. Би следвало да има задължитено гласуване", заяви омбудсманът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4015 |02.02.2017 Манолова: Машинното гласуване е най-важното условие за честни избори . 8| 6811 |14.01.2017 Манолова: Депутатите нарушиха закона с отказа за промяна на Изборния кодекс . 0| 4448 |12.01.2017 Манолова: Промените в ГПК са победа над монополите . 1| 3653 |10.01.2017 Манолова: Арбитражни съдилища водят дела и срещу умрели хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads