Петък, 20 Октомври 2017, 11:57
Frognews
0| 3897 |11.08.2016

Манолова брои нарушения при експулсирането на Бююк

.
Мая Манолова
Присъствието на експерт при експулсацията на Абдуллах Бююк можеше да бъде организирано незабавно, каза омбудсманът Мая Манолова на брифинг по повод връщането на Абдуллах Бююк в Турция по искане на турските власти, предаде Фокус.
Тя уточни, че от началото на седмицата експерти от омбудсманството са на проверка на бежанските центрове по границата с Турция, така че присъствието на експерт от институцията по време на експулсацията на Бююк би могло да бъде организирано незабавно.

Манолова допълни, че и Българският хелзинкски комитет, който също е трябвало да наблюдава процедурата разполага с адвокати, които са на границата с Турция. „В закона е казано, че подобни заповеди подлежат на незабавно изпълнение и че жалбата срещу заповедта не спира изпълнението, но той би могъл да поиска изрично спиране на изпълнението на тази заповед, по което съдът в кратки срокове би могъл да се произнесе, още преди да започне да разглежда по същество тази заповед. Тоест това би могло да се организира и в условията на спешност, защото очевидно случаят е такъв“, обясни омбудсманът.

„Аз не мога да коментирам основанията за тази експулсация“, допълни тя, като уточни, че според закона експулсирането се извършва при наблюдение на омбудсмана или определен от него служител, както и от неправителствени организации. „За да мога да изпълня аз това свое законово задължение, трябва да бъда информирана. Те биха могли и устно да ме информират, в условията на спешност, биха могли да ми се обадят по телефона, който е публично известен. Аз практически мога да бъде информирана не само от МВР, а от всеки един гражданин по 24 часа на ден“, отбеляза Манолова.

Тя уточни, че правомощията и задълженията на омбудсмана са разписани в множество закони. „Аз съм решена да изпълня всичките си правомощия в пълен обмен, всяко едно от тях, стига да бъда информирана“, допълни Манолова. „Факт е, че е имало искане за екстрадиране, което е разглеждано от две съдебни инстанции и което в край сметка е отхвърлено, но това е процедура, която минава през съдебен ред. Експулсирането е административна процедура, която има други основания и се движи по друг ред. В практиката на съда в Страсбург има произнасяния по такива случаи, за които се твърди, че става въпрос за „скрита екстрадиция“. Аз не мога да коментирам, защото нямам всички факти по случая и няма да е коректно да коментирам защо издателят на заповедта изобщо я е издал. Това, което мога до коментирам и което смятам за недопустимо, е нейното незабавно изпълнение“, заяви още омбудсманът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бизнесмен за болничните: Половината са фалшиви, взимат ги по празници и за прибиране на реколтата 0| 213 |20.10.2017 . Строги мерки за сигурност за дербито между Левски и ЦСКА 0| 187 |20.10.2017 . Заедно с Гърция правим Балканска група в ЕС 0| 327 |20.10.2017 . Вижте къде ще спира токът 0| 306 |20.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах