Реклама / Ads
16| 4601 |13.09.2021 НОВИНИ

Манолова отвърна: Г-жа Митева много искаше да има съдебна реформа, но нямаше желание

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Г-жа Митева много искаше да има съдебна реформа, но нямаше желание и затова не насрочи заседание на парламента. Така лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова отговори на категоричния отказ на шефката на парламента да насрочи извънредно заседание.
 

„Правилникът е с ранга на закон. Ние сме си определили ясно как работим, имаме ясно разписани срокове. В 45-ия парламент сроковете бяха увеличени от 24 часа на 72 часа, за да има време парламентът да работи по-качествено, по-обмислено, затова съм изумена от това, което е казал вчера Христо Иванов, че тези срокове са инструктивни и че може да не се спазват. Ако ние не спазваме нашите срокове, за какво качествено законодателство говорим? Тогава предлагам да махнем всички срокове в правилника. Нека да нямаме дори регламент. Щом ние няма да си спазваме нашия регламент и устройствен акт, нека да работим без такъв“, заяви по-рано в кулоарите на парламента Ива Митева.

 

„Жалко е, че едно от големите обещания за съдебна реформа не се случи. Виждате с какви процедурни хватки бяха бламирани заседанията на правната комисия, за да се стигне до този финал, при който за втори път правната комисия след десетки заседания приема закона за закриване на специализираните съд и прокуратура само на първо четене. Видяха се кои осуетяваха кворума с неприсъствието си. Ще се види кой излъга хората и кой удържа на думата си“, допълни Манолова.

 

„Българската Конституция е пределно ясна, че при искане на 1/5 от народните представители председателят на Народното събрание е длъжен да насрочи заседание и така са правили всички председатели досега. В случая не става дума просто за едно заседание, а за един от законите, които имат шанс да бъдат окончателно приети на второ четене, с което да започне съдебната реформа, а това е Бюрото за защита на свидетелите при главния прокурор. Г-жа Митева много искаше да има съдебна реформа, но нямаше желание и затова не насрочи заседание на парламента“, обясни още тя.

 

Според Мая Манолова още не е късно Митева „да постъпи почтено“ към Конституцията и да насрочи заседание, а не да се оправдава с процедурни хватки.

 

„Това беше кратък, но ефективен парламент. Важно е, че пенсионерите ще получат 120 лева в условията на криза, важно е, че най-накрая след 13 години има преизчисляване на пенсиите, което ще започне от 25 декември, важно е също така, че има достатъчно подкрепа за бизнеса и самоосигуряващите се лица, както и за културните дейци. Освен това общините за първи път ще получат справедливо разпределение на средствата срещу COVID-19“, коментира още Мая Манолова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3536 |13.09.2021 Ива Митева: Бюрото за защита на свидетели ще се гледа на второ четене в зала . 20| 5408 |12.09.2021 Манолова: С отказа си да насрочи извънредно заседание, Митева нарушава Конституцията . 16| 3255 |12.09.2021 Ива Митева: Не съм насрочвала извънредно заседание в понеделник . 2| 3006 |09.09.2021 Мъжът, заплашил Ива Митева с убийство, остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads