Реклама / Ads
16| 3256 |12.09.2021 НОВИНИ

Ива Митева: Не съм насрочвала извънредно заседание в понеделник

.
Ива Митева Източник: БГНЕС
„Нямам информация, кога ще бъде разпуснато Народното събрание. Надявам се, че ще може да проведе заседанието си в сряда. Не съм насрочила извънредно заседание за понеделник, защото предложението постъпи в деловодството късно през нощта петък срещу събота“, каза предеседателят на парламента Ива Митева пред BTV.
 

Митева обясни, че не може да насрочи такова заседание в понеделник, защото това ще бъде в нарушение на правилника. Според него доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите: "То е подписано от 48 народни представители с дневен ред Бюрото по защита на свидетели, което да бъде прехвърлено към Министерство на правосъдието. Аз не съм се подписала под това искане, за водих заседанието. Това искане обаче е само с дневен ред и с дата. Съгласно Правилника на Народното събрание, който е с ранг на закон председателят на Народното събрание го насрочва не по-късно от 7 дни от постъпване на искането. Не това е, което ме притеснява. Аз щях да го насроча още в събота или в неделя, ако нямаме едни други норми в Правилника, които казват, че доклад не може да се гледа в пленарна зала, ако не са минали 72 часа от неговото раздаване на народните представители. Тези 72 часа в 44-ия парламент бяха 24 часа. В 45-ия парламент станаха 72 часа по настояване на "Демократична България". Когато имате един такъв удължен срок три дни, в който народните представители трябва да се запознаят с доклада, аз няма как да го дерогирам.Няма такъв додлад, няма и внесен доклад на комисията. Аз не мога да насроча заседание след като нямам и доклад на комисията, а тук става въпрос за второ гласуване на законопроект".

 

Никога не съм имала лоши отношения с Татяна Дончева. Но е недопустима нейното поведение, когато ме нарече болонка, каза Митева и призова да се мисли преди да се правят подобни изявления, които са недопустими, особено за политик с опита на Дончева.

 

„Болонките имат характер и могат да бъдат много злобни на моменти. В политиката не сме да се харесваме, но трябва да имаме елементарно уважение един към друг“, подчерта Митева.

 

Председателят на НС коментира и заплахата за нейния живот.

 

Чувствам се застрашена за моите близки, преди всичко моята майка. Притесняваме мотива на момчето, странно, че заплахата беше подадена към министерството на правосъдието. Този сигнал се разви много интересно. Смятам, че има политически мотив. Заплахата е подадена, когато в парламента се обсъждаше Закона за НСО, каза Митева.

 

Според нея службата за охрана трябва да бъде охранителна, а не транспортна. Кръгът на охраняваните трябва да бъде ограничен до броя на лицата, които имат нужда от такава охрана.

 

„Ако се откажа да бъда в листите на „Има такъв народ“, това означава, че се отказвам от промяната и няма да дам добър знак към всички млади хора, които призовавах да бъдат активни политически“, категорична е Митева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8150 |11.09.2021 Извънредно! Трима загинали българи с хеликоптер МИ-24 в Кот Д`Ивоар . 4| 3580 |11.09.2021 Партиите на протеста събраха подписи за извънредно заседание в парламента в понеделник . 1| 2924 |10.09.2021 Правната комисия заседава извънредно днес . 6| 3931 |07.09.2021 Ива Митева: Дончева не ми е предлагала пари, но ми е намеквала за участие в кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads