Реклама / Ads
5| 4321 |18.06.2015 НОВИНИ

Манолова: Съдебният процес да е бърз, но и хората да знаят, че ги съдят

.
Мая Манолова
„Една от важните промени, които БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлага в Гражданския процесуален кодекс и изпълнителното производство, е свързана с един от най-сериозните проблеми на българските граждани – призоваването”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова от парламентарната трибуна.
 

Тя обясни, че десетки граждани са осъмнали с продадени имоти, защото те така и не разбират, че срещу тях е издаден изпълнителен лист в полза на банка или друго монополно дружество. „Те така и не разбират, че съдебният изпълнител е предприел действия за разпродаване на тяхното имущество. Имотът, в който живеят е изнесен на публична продан и оценката му е в пъти по-ниска от действителната”, допълни тя. Манолова е категорична, че трябва да бъде намерен баланс между това съдебният процес да бъде бърз, но от друга страна гражданите да бъдат уведомявани за това, че срещу тях се водят производства. „Може да се случи на всеки, защото законът е несъвършен и трябва да бъде поправен”, подчерта тя.


Народният представител показа папка с писма от български граждани и дружества с драматични съдби, в резултат на пробойните, които съществуват в законодателството и порочните практики, които се използват от банките и частните съдебни изпълнители.

Манолова коментира, че предложението сборът от всички такси, които се събират от един длъжник, да не надвишават размера на задължението, е справедливо. По нейните думи така няма да може на гражданин, който дължи 180 лв, да му се съберат 1180 лв, а ще могат да му бъдат събрани само 180 лв в рамките на изпълнителното производство.

„При водене на процес обикновено се пишат едни огромни възнаграждения на юрист-консулт, които след това не се изплащат, а ответната страна е осъдена да ги заплати”, заяви от своя страна социалистът Чавдар Георгиев. По неговите думи нито юрист-консултът си получава възнаграждението, нито ответната страна има възможност да заплаща такива огромни възнаграждения. „Ние предлагаме да се присъждат такова възнаграждение, но да се представят доказателствата, че то е платено на юрист-консулта. По този начин ние защитаваме и правата на колегите юристи, които работят като юрист-консулти”, каза още той. 


 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4233 |18.06.2015 Манолова: Една сутрин може да осъмнете и да сте осъдени . 0| 4309 |18.06.2015 Арестуват съпроцесник на Дон Портокал . 8| 4207 |16.06.2015 Манолова: ГЕРБ ще платят и грешките на РБ . 5| 4295 |12.06.2015 Мая Манолова: Да спрем "преселението" за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads