Събота, 21 Октомври 2017, 13:11
Frognews
0| 2948 |08.08.2016

Манолова свиква дискусия за малолетните бежанци

.
Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия на тема „Защита правата на непридружените деца - бежанци“. Форумът ще се проведе утре, 9 август 2016 г., от 11 часа в институцията на омбудсмана - гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22. Повод за дискусията е сигнал на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, в който те призовават за спешни действия по изграждането на защитено пространство за настаняване на непридружени малолетни и непълнолетни деца - бежанци и търсещи закрила.
Днес омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията извършиха проверки в регистрационно приемателни центрове за бежанци /РПЦ/ към Държавната агенция за бежанците в кв. „Овча купел“ и кв. „Военна рампа“. Манолова разговаря с непридружени деца-бежанци и видя условията, при които са настанени малолетните и непълнолетните. На форума ще бъдат изнесени и факти, констатирани при проверките на Националния превантивен механизъм към омбудсмана в бежанските центрове – РПЦ в кв. „Овча купел“, приемателни центрове в кв. „Военна рампа“ и кв. „Враждебна“, РПЦ с. Баня, община Нова Загора, РПЦ Харманли и транзитен център с. Пъстрогор, община Свиленград. Общественият защитник ще представи доклад, в който са посочени слабостите и недостатъците на практиката по приема и интеграцията на непридружените деца-бежанци у нас.

Участие в дискусията са потвърдили: Мария Хесус Конде – представител на УНИЦЕФ за България, заместник-председателите на Държавната агенция за бежанците и Държавната агенция за закрила на детето Даниел Инджиев и Велина Балева, Калоян Дамянов - съветник на министъра на образованието и науката, Мариана Стоянова – програмен мениджър на Бежанско-мигрантска служба към БЧК, Петя Караянева – ВКБООН, експерти от Националната комисия за борба с трафика на хора, дирекция „Миграция“ и гл. дирекция „Гранична полиция“ към МВР, Национално сдружение на общините, Столична община, Министерство на здравеопазването, Агенция за социално подпомагане, Български хелзинкски комитет, Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, КАРИТАС - София, ФИЦЕ - България, Фондация за достъп до права - ФАР, Национална мрежа за децата и др.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Над 30 души са измамени с по 1000 лв. за матраци 0| 435 |21.10.2017 . Нападател рани с нож няколко души в Мюнхен 0| 569 |21.10.2017 . Местан: Не познавам дейността на Асоциация ”Бату платформ” 0| 800 |21.10.2017 . 30 на сто от малките учениците в България са дебели 0| 938 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах