Реклама / Ads
8| 4683 |01.02.2016 НОВИНИ

Манолова твърда за еднодневните винетки

.
Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова отчете първите си сто дни като омбудсман. Освен за проблема с таксите за ЧСИ-тата, тя подхвана темата за винетките и за столичната "Топлофикация".
 

Мая Манолова ще обжалва пред Конституционния съд текст в Гражданско-процесуалния кодекс, който регламентира присъждането на юристконсулстки възнаграждения за държавни институции в съдебни процеси.

 

Манолова настоя за спазване на европейската директива при определяне на цените на винетните стикери. Тя обяви, че ще организира среща с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и финансовия министър Владислав Горанов за предложението й за въвеждане на еднодневна винетка. Според бившия депутат, това би било справедливо решение за хората, които инцидентно ползват републиканските пътища. Манолова очаква така да се повиши събираемостта, съобщи Нюз. бг.

 

Европейска директива задължава при определянето на цените на винетките за товарните автомобили да се спазват строги пропорции, които са препоръчителни за леките автомобили. Тя даде пример за цени - месечната винетка не бива да е с цена над 10 на сто от годишната, седмичната - над 5 на сто, а за дневните препоръката е 2 процента от стойността на годишната винетка.

 

"Макар това да е препоръчително по отношение на леките автомобили, е стандарт, към който всички европейски страни се стремят. България, ако всеки направи сметка, е много далеч от този стандарт, защото седмичната винетка е 15 процента вместо 5 на сто от цената на годишната, а месечната е 30 процента вместо 10 на сто", обясни общественият защитник.

 

В Кюстендил Манолова обяви, че ще внесе още тази седмица втората си жалба в Конституционния съд. Тя е срещу текст от ГПК, който регламентира присъждането на юристконсултски възнаграждения на юридически лица, държавни институции, еднолични търговци в съдебни процеси, независимо от това дали са изплатили тези възнаграждения на своите юристконсулти. "Тъй като става дума за суми от порядъка на стотици, а понякога на хиляди лева, хората просто не си позволяват да защитават правата си пред съд", обясни Манолова.

 

Относно десетилетния спор с "Топлофикация" омбудсманът обясни, че ще покани и еврокомисаря за защита на потребителите Вера Юрова на гости на семейство от панелен блок, за да види на място проблемите на гражданите със столична "Топлофикация".

 

На някой от последните етажи в блоковете няма дори тръби, но въпреки това хората плащат "сградна инсталация", разказа за някои от жалбите, постъпили в офиса й като национален защитник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4749 |28.01.2016 Диана Ковачева стана заместник на Мая Манолова . 20| 6043 |16.01.2016 Павлова: Омбудсманът Манолова лъже и маже за винетките . 0| 4447 |15.01.2016 Мая Манолова иска еднодневна винетка . 2| 4383 |15.01.2016 Манолова: Обществото е в полудрямка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads