Реклама / Ads
8| 4925 |06.08.2019 НОВИНИ

Манолова застана зад ”задния двор”: Държавата да обезщети собствениците на прасета

.
Мая Манолова
Държавата да обезщети собствениците на прасета. За това настоя омбудсманът Мая Манолова. Тя присъства на протестен митинг в Първомай, в който се включиха хора от близките населени места и от Чирпанско.
 

Манолова ще настоява държавата да обезщети стопаните, които унищожават доброволно прасетата в така нар. "заден двор" по пазарни цени.

 

Протестиращите заявиха, че настояват за удължаване на срока за унищожение на отглежданите от тях животни. Някои се обявиха и за отмяна на забраната на епизоотичната комисия, защото няма регистрирани болни животни. Всички обаче поискаха справедливи обезщетения. Според протестираща жена адекватната сума за свиня - майка е поне 1000 лв.


Директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков, който също присъства на протеста, обясни, че мерките в 20-километровата санитарна зона са задължителни. Той съобщи че от експертите са били проверени 11 населени места в Пловдивско, в които само 9 прасета не са били унищожени. На собствениците е даден срок да направят това в следващите 24 часа и те са заявили, че ще се съобразят.


В момента има 30 огнища на заболяването в 10 района на страната. Продължава лабораторния контрол и се правят финални дезинфекции. Последните животни от засегнатите свинекомплекси се умъртвяват. 27 са огнища на заразата при дивите свине.

 

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство "Искър", Самоковско, което означава, че вече почти няма незасегнати области в страната, след като такъв случай още миналата седмица прескочи в Южна България.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата, а още на 25 юли еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните

 

Свиневъди заявиха, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3904 |31.07.2019 Манолова внесе в парламента Закона за личния фалит . 3| 3900 |29.07.2019 Социалист: Манолова е с най-много номинации за кандидат-кмет на София . 6| 4187 |27.07.2019 Кирил Добрев: Мая Манолова е фаворитката ми за кмет на София . 10| 6049 |26.07.2019 Манолова: Управляващите се опитват да ме сплашат, медиите им ме атакуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads