Реклама / Ads
1| 3142 |12.01.2023 НОВИНИ

Марчела Абрашева: Вървим към избори и това не e задължително лошо и драматично

.
Източник: Снимката е илюстративна
”Вървим към избори и това не задължително е много лошо и драматично нещо. Минимален е шансът за правителство с третия мандат. Много трудно ще е партиите да се разберат около третия проучвателен мандат. Може би чрез избори по-трайно ще се наместят възможностите да си взаимодействат противопоставящите се политически сили.
 

Противопоставянията не са само въпрос на личен характер и дрязги, а има разделение и между партиите, и в обществото, то не успява да намери нов такт и нова скорост, за да започне да прави продуктивни неща".

 

Коментара направи пред БНР социоложката Марчела Абрашева, регионален директор на Международната социологическа агенция "Кантар". 


 По думите на социоложката формулата "ничие правителство" вече е тествана с първия мандат на ГЕРБ (предложението за кабинет на Николай Габровски - б.р.):

"Не е въпрос колко са компетентни и уважавани лицата, които биха влезли в ролята на експерти, а кой стои зад това правителство и какви са неговите отговорности. Видя се, че това като етикет и формула не работи. А и поведението на парламента през последните месеци не показва, че преследват приоритети, които казват, че преследват. Никъде нямаше приоритет да се променя избирателната система, всички говорят за Шенген и необходимост от бюджет, а в парламентарният дневен ред винаги най-отгоре са нещата, които касаят партиите, а не тези".


Абрашева припомни "опита" на Христо Иванов в правителство, в което неговата формация е трябвало да отговаря за съдебната реформа, но "то приключи в пълна невъзможност това да се случи".  "Нямам съмнение, че ГЕРБ иска да има управление, но ми е трудно да си представя как то се постига с редуването на атаки и персонални обвинения, а след това обвиняването, че някой друг е виновен това да не се случи", коментира тя.


Според социоложката в момента основна цел на партиите са местните избори.

"На местните избори ще бъде премерено влиянието на т.нар. стари и нови партии".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3087 |10.01.2023 Румен Христов: Вървим към избори . 0| 3058 |04.01.2023 Йотова: Вървим с бързи крачки към трети мандат . 4| 3030 |03.01.2023 Проф. Даниел Вълчев песимист за съставянето на кабинет: Вървим към избори . 1| 3189 |02.12.2022 Стоил Цицелков: Вървим към контролиран хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads