Реклама / Ads
5| 4346 |08.02.2017 НОВИНИ

Марешки: Трябват крумови закони за политиците, които ограбиха България

.
Веселин Марешки
„ВОЛЯ дава шанс на професионалистите, ние сме доказали, че сме прагматици. Заради досегашното управление, всички страдаме. Бих съдействал за обединението на всички малкия и среден бизнес и той да бъде представен в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Обединение отдолу, представени-отгоре. Така ще бъдат решени проблемите, така ще има пари за всички“.
 
Това заяви Веселин Марешки пред предприемачи от цялата страна по време на дискусията „Бизнесът- част от националната сигурност на България“.

Срещата бе по инициатива на Национално сдружение за малък и среден бизнес, което обяви, че е изпратило покана за подобни срещи към всички български политици, но само ВОЛЯ е откликнала на поканата. Марешки бе категоричен, че не може да се прави диалог с тези, които досега са управлявали България, защото са показали некомпетентност. „Трябват крумови закони за политиците, които ограбиха България. Меко се изразих като казах, че ще пратим досегашните политици в пенсия. По време на срещите ми с хората в цялата страна ме поправят, че трябва да ги пратим не в пенсия, а в затвора, както е в Румъния. Досегашните управляващи трябва да са щастливи, че се появи ВОЛЯ и ще ги изгоним демократично, на избори“, заяви Марешки.

„99,8% от бизнеса в България е представен от малки и средни предприятия като 40% от тях са самонаети, а още 40% имат по 3-4 човека във фирмите. Т.е. 80-% от бизнеса в България е микро“, коментира Елеонора Негулова, председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес. Тя заяви, че организацията иска цялостна нова политика на държавата към малкия и средния бизнес. Това може да стане чрез създаването на държавна структура, която да бъде координатор на политиките. „Най-важното е да се изградят структури на общинско ниво“, каза още Негулова. По време на срещата предприемачите, че категорично искат секторът да бъде разглеждан като елемент на националната сигурност и в този смисъл държавата да застане зад него.

Според Веселин Халачев, експерт на ВОЛЯ и председател на Обединени бизнес клубове, в Еврокомисията никога не са чували за българския малък и среден бизнес, защото нямаме представител там. Според сегашните разпоредби, министърът на икономиката е длъжен да го прави, но това е било пренебрегвано до момента.   Халачев бе категоричен, че националният представител в Европа на този сектора трябва да се избира от членовете на бизнес организациите, а не да е правителствен чиновник. Сред мерките, които председателят на ОБК предложи, е да се направят такива законови промени, че предприемачите в България да имат възможност за втори шанс след фалит, както и да има фонд, който целогодишно да разпределя парите за иновацииа, а не както сега през три месеца. Проф. Любомир Иванов, експерт по демография и международна политика на ВОЛЯ, пък припомни как последното правителство на ГЕРБ е обещавало  много облекчения за малкия и средния бизнес, но те не са влезли в сила, както например административна информационна система.  Камен Попов, експерт от гражданско движение ВОЛЯ, бе категоричен, че за 28 години държавата е била враг на малкия и средния бизнес, като не е реализирала никаква държавна политика, която да е била приятелска към този сектор. „До момента нямаше акцент, защото не се интересуваха от нас. Липсата на политическа воля докара българският бизнесмен трудно да свързва двата края. Над 3000 малки фирми са фалирали, без да бъдат компенсирани по време на второто правителство на Бойко Борисов“, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4300 |06.02.2017 Марешки: Ако не сме ние, горивата ще станат по 2.50 лв. . 4| 4448 |30.01.2017 Таня Андреева: В здравната система трябват много промени . 3| 4651 |19.01.2017 Марешки: Валерия Велева ме хвалеше докато и давах пари . 0| 3705 |21.12.2016 Димитър Делчев: Не ни трябват коледни министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads