Реклама / Ads
0| 5349 |24.03.2016 НОВИНИ

Маргарита Петкова: Никакво обединение с "лявата" АБВ

.
Маргарита Петкова
Членовете и симпатизантите на БСП няма да приемат обединение с партия, която нарича себе си „лява”, а участва в дясното управление на страната . Това заяви председателят на областната организация на БСП в София област Маргарита Петкова.
 
„Преминаха няколко общи събрания и разговорите в основните партийни организации към момента вървят. Основно дебатът е свързан с това как нашата страна да излезе от настоящата безпътица и какви трябва да бъдат мерките за нейното развитие”, каза още Петкова. Тя обяснява, че тревогата на хората се дължи на безработицата, липсата на постоянни доходи и това, че почти няма българска икономика. „Има региони в София област, където безработицата е около 20%, това е много тревожно. Хората искат да получават ефективна образователна и здравна услуга – за децата си, за възрастните си родители. Споделят, че нямат сигурност – за доходите си, както и че не са съгласни с тази пенсионна реформа. Не подкрепят и здравната реформа, която става все по-объркана, и новия закон за образованието, който проваля българските традиции в тази област”, добавя Петкова.

Лидерът на социалистите в София област разяснява, че отчетно-изборните събрания са „мястото, където хората могат да си кажат всичко и за политиката на БСП – кои са грешките и положителните неща, върху които партията може да стъпи и да върви напред”. Тя посочва, че се дискутира представянето на социалистите в общинските съвети и общините, срещите с излъчените народни представители и проблемите, които те могат да решат. Във вътрешнопартиен план въпросите, които членовете и симпатизантите засягат, също са – как БСП ще разпише социалните си ангажименти и как ще успее да защити тези политики. „Те споделят, че им се иска – от трибуната на парламента, от народните представители на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, да продължава както досега да се чува и то още по-шумно, че днешна България не е социална държава!”, заявява Петкова.

Лидерът на левицата в София област споделя, че „при това дясно управление хората, които казват на глас, че защитават БСП и България, получават нарочни фирмени проверки, а държавата упражнява по-силен контрол върху тях, отколкото върху симпатизанти на други партии”. Но добавя: „похвално е, че въпреки това, те продължават да изповядват нашата идеология. Именно затова вярвам, че партията ни е жива, и може да бъде укрепена и устойчива”. Като доказателство тя привежда завишения прием на млади хора в основните партийни организации на социалистите в Софийска област.
Петкова е категорична в полезността на предприетите от сегашното ръководство мерки, една от които е уточняването на броя членове в отделните структури в страната. „В началото имаше известно сътресение относно преброяването на членовете ни и установяването на фактическия числен състав. Това е администриране, което изискваше своето време, проверка и регистриране. Но днес - преминали през този процес, нашите партийни секретари го приемат като положителен факт. Нека знаем кои са членовете и симпатизантите ни, кои са хората, с които можем да реализираме нашата социална политика. Смятам, че това е успешният курс за управление на партията”, заявява социалистката.  

Относно предстоящия 49-ти Конгрес на БСП, Маргарита Петкова изразява сигурност, че това ще бъде спортсменско състезание на политики, идеи, програми и виждания за развитие на партията, което ще бъде оценено от делегатите. „Ще спечели този, който успее да убеди и делегатите, и цялата партия, че развитието на държавата ни е най-важно”.  
По въпроса това ли е правилното развитие, с влизането на БСП във властта към момента и като част от настоящото управление, тя е категорична: „Не мисля, че съществува такава възможност и някакви пресечни точки за БСП с партиите в управляващата коалиция. Не виждам как ще се съгласим с 16 млрд. лв. дълг, с „реформите”, които се случват! Влизането ни във властта ще означава, че сме съгласни с всички антисоциални решения на кабинета „Борисов 2”.

Относно бъдещо обединение с други леви партии, включително и АБВ, Петкова пояснява: „Искам да изясня своята позиция, която не бе предадена точно в мое предходно интервю. В него аз коментирах болката, която остана в нашите членове, това колко много вярвахме преди на бившия лидер на нашата партия – Георги Първанов, който ние самите избрахме за президент на България два пъти. Споменах тревогата от последните местни избори, когато двете отделни партии яростно се противопоставяха на много места в общините. Смятам, че много трудно можем да забравим това! Такова ляво обединение на този етап и то точно с АБВ, която болезнено откъсна някои наши партийни другари, е прекалено трудно, бих казала невъзможно”.

Тя посочи, че в конкретния случай е коментирала обединение по социалната политика, единство на идеи и единение на всички хора, които търсят справедлива политическа платформа за развитие на страната ни. „Имах предвид, че нашата партия в момента е в лява коалиция и това е БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Аргументът да се обединиш с формация, която нарича себе си „лява”, но участва в дясното управление на страната – това нашите членове и симпатизанти – социалисти не биха го разбрали и приели”, добавя Петкова. Лидерът на БСП в София област заявява, че министърът на труда и социалната грижа е именно държавникът, който трябва да работи за социалните искания на хората и то особено при бедността в България. „БСП остана неразбрана именно от социалния министър Ивайло Калфин за повишаването на обезщетенията за майки и деца, за предложенията в пенсионната реформа, за проектите за осигуряване на постоянни доходи на хората. Не виждам как ще се пресече политиката, която БСП иска да утвърди в интерес на хората, и другата – тази, която в момента упражняват управляващите, част от които е и партия АБВ”, добавя Маргарита Петкова.

„Разговорът за обща кандидатура за президент с други партии, включително и ляво ориентирани, все още не е воден в БСП. Няма партиен орган, който да се е изказал по този въпрос”, заявява в заключение председателят на областната организация на социалистите в София област.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4991 |14.02.2016 Маргарита Попова: Нямам планове да се кандидатирам за президент . 12| 4245 |08.02.2016 Т. Петкова: Приоритет е удължаване живота на 5-и 6-и блок на АЕЦ . 7| 4673 |05.02.2016 Маргарита Попова няма да се кандидатира за президент . 25| 4574 |24.01.2016 Маргарита Попова: Нямам планове за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads