Реклама / Ads
20| 3483 |22.03.2024 НОВИНИ

Мария Габриел била изненадана от оставката на Денков. Според нея преговорите не са прекъснати

.
Източник: скрийншот
"Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност". това каза в "Панорама" вицепремиерът в оставка Мария Габриел.
 

Аз направих моя ход като върнах изпълнения мандат на президента и дадох шанс преговорите да продължат до последния момент, посочи тя. "По Конституция съставът на правителството става ясен и се гласува, когато вече е в Народното събрание".







По думите й Николай Денков е подал оставка без нейното знание.

 

"Ротацията трябваше да е един технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които започнаха да оставят усещането за губене на време. Затова в понеделник, когато отидох да взема мандата от президента, бях заедно с Кирил Петков, с академик Денков и казахме, че имаме нужда от още малко време".


В списъка с министри няма нито едно неизговорено име, заяви Габриел.

 

"Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямаме право да не отговорим на онези граждани, които искат реформи, еврозона, които искат България да заеме достойно европейско място. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да възможност за преговори
Министрите, които сега искат да се оттеглят, са поели ангажимент за 18-месечен период, коментира още тя.

 

Още на 15 март имахме финален текст на споразумение и състав на правителство. След този ден се създаде онова усещане за губене на време или тласкане към втория мандат. Дотогава не бе финализирана дата за реформа на службите и въпросът за следствената тайна, свързан със съдебната реформа. Останаха да бъдат дискутирани още 2 имена за състава в МС - министерството на отбраната и енергетиката. Върнало се е идеята за министъра на отбраната да е на ротация. Нямам нищо против министър Тагарев. Но стана ясно, че ние имаме нужда заедно да направим план за действие и за ускорение на процеса на модернизация на българската армия, а по отношение на подкрепата за Украйна остане усещане за забавени срокове . Дори имах предложение да остане сегашния състав на правителството, да си дадем още няколко дни за финализиране на предложението. 

 

Няма момент, в който да сме прекъснали преговорите, каза още тя. 

 

Очаквайте подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5571 |22.03.2024 Един от българите шпиони в полза на Русия в Англия следял Христо Грозев . 2| 3448 |22.03.2024 Кейт Мидълтън разкри, че е болна от рак /видео/ . 2| 2897 |22.03.2024 От 1 юли ще плащаме с 5-6 лева по-високи сметки за ток . 34| 13556 |22.03.2024 Атентат в Москва! Стрелба и взривове по време на концерт. Съобщава се за 40 убити и 100 ранени /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads