Реклама / Ads
10| 2490 |17.11.2023 НОВИНИ

Мария Габриел: Присъединяването ни към Шенген ще направи контрола над външните граници на ЕС по-ефикасен

.
Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел Източник: БГНЕС
България е част от решението на проблема с миграционния натиск и нашето присъединяване към Шенген ще направи контрола над външните граници на ЕС още по-ефикасен. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на съвместна пресконференция с австрийския външен министър Александър Шаленберг във Виена.
 

Вицепремиерът бе категорична, че България подкрепя визията на Австрия, че Шенгенското пространство трябва да се адаптира към новите реалности. Габриел посочи, че темата за Шенген е свързана с двустранните отношения между София и Виена от гледна точка на развитието на бизнес връзките и на туризма.

 

България и Австрия имат традиционно добри, прагматични и продуктивни двустранни отношения, подчерта българският външен министър.

 

"Много съм радостна да видя, че има политическа воля за по-нататъшното развитие на двустранните отношения в полза на нашите бизнеси и на нашите граждани", допълни Габриел.

 

Както вицепремиерът, така и Шаленберг се фокусираха върху обстоятелството, че Австрия е вторият по големина чуждестранен инвеститор в България.

 

Австрийският външен министър Александър Шаленберг от своя страна заяви, че България се „движи в правилната посока“ за присъединяване в Шенген, но според него има много предизвикателства в Шенгенското пространство, тъй като много от страните връщат обратно граничния си контрол. По думите му България трябва да положи още усилия в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е лично насочено към България или Румъния.

 

Шаленберг каза още, че Австрия е обградена от държави членки или асоциирани държави към Шенгенското пространство и въпреки това продължава да има най-големия дял кандидати за убежище в Европа. Австрийците обичат Шенген, но остават с впечатлението, че в момента системата не функционира и не им дава чувството за сигурност, от която се нуждаят, смята той.

 

Мария Габриел сподели, че с Шаленберг са обсъдили освен това Украйна и въпроса с разширяването на ЕС.

 

"Нашето съвместно послание е, че солидарността и единството на европейското семейство не са даденост, а се защитават в трудни времена. Продължаваме да подкрепяме Украйна и ще я подкрепяме толкова дълго време, колкото е необходимо", увери българският министър на външните работи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2575 |17.11.2023 Ердоган ще разговаря в Берлин с Шолц за войната между Израел и Хамас . 3| 2568 |17.11.2023 Терзиев: Снощи ме болеше и като гражданин, и като кмет. Отговорността е на организаторите и на МВР . 5| 2447 |17.11.2023 Военният министър: Не съм в конфликт на интереси . 1| 2591 |17.11.2023 ЦСКА София: Гневът на привържениците, чийто футбол им беше буквално отнет, достигна безпрецедентни нива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads