Реклама / Ads
18| 4011 |12.05.2023 НОВИНИ

Борисов не издържа! Появи се на срещатата с ПП-ДП: Ще проиграем голям шанс /видео/

.
Източник: БГНЕС
Закъснях за тази среща не от неуважение, а защото исках да видите, че в ГЕРБ има достатъчно хора, които могат да водят преговори и че ГЕРБ не е лидерска партия, а равностойна на вашата. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се появи изненадващо по време на срещата с кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер - Мария Габриел и представители на ”Продължаваме промяната-Демократична България”.
 

„Второ чух на няколко пъти да се споменават отделни решения. Вярно е, че предизборна кампания нямаше. Това бяха обиди и нападки. Ако ние бяхме водили такава предизборна кампания срещу нашите опоненти, нямаше да седим сега заедно“, каза той.

 

„Първият извод от тази среща е, че имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим“, обобщи той.

 

"След като господин Асен Василев счита, че така може да се формират публичните финанси, защо да не е финансов министър? Денков, Панев... Август или септември ще водим същия разговор, но вече с пропилени финанси и изпуснати срокове. Видяхте, че те могат да се оправят и сами. Затова ги оставих на тази среща. Аз считам, че от вас има хора, независимо, че сме ви атакували по най-грозен начин, както и вие нас, има начин да направим един общ кабинет", заяви Борисов.

 

"За дни, за седмици, за месеци ще изведем България на коренно различно ниво. Това е моят апел към вас. След това ние ще намерим решение. Добро, лошо... Аз мисля, че по-лошо от двете служебни правителства няма. Ето и нервите, които днес се появиха от ЮАР. Нали видяхте напрежението. Вас ви нарекоха шарлатани. Днес пък атаката е срещу ГЕРБ. Защо? Защото сме готови на всякакви компромиси, за да има правителство", призова лидерът на ГЕРБ. 

 

"Ще проиграем голям шанс", предупреди Борисов и добави: "Не се заблуждавайте, че избирателите ни предпочитат други формати... Както един колега каза - хубавият живот е скъп. Има и друг, но не е хубав". 

 

Кирил Петков заяви, че за да се вземат едни решения и да имат смисъл те, ПП-ДБ трябва да видят "какъв е мирогледът на един човек, преди да му се довери една цяла държава". "Има значение дали в този момент можем да водим нормален диалог за решенията. Вторият момент - много е важно да сме последователни и принципни. Това, което се опитахме да направим през тези няколко седмици на преговори е - от самото начало дадохме мандат, предложихме кабинет, законодателна програма - за да покажем пълна откритост. Оттук нататък - когато ние сме направили едни обещания през 620 000 човека, ние не можем да се извъртим. Ние направихме джентълменска уговорка. Избрахме господин Росен Желязков. Дадохме своето доверие. Но всички днес знаем, че трябва шеф на Правна комисия. И когато ние сме дали доверието си за господин Росен Желязков, втората част от тази сделка днес не дойде. Ние бяхме потресени! Когато имаш ясно поет ангажимент на база джентълменска уговорка, трябва да се спазва. Как да повярвам, че господин Гешев ще бъде сменен? За да има доверие, трябва да има реални действия и спазени уговорки. Нашият голям проблем е, че още си нямаме доверие. И вие ни нямате доверие, и ние ви нямаме доверие. За да си имаме доверие,  първата стъпка е да се спазват уговорките. 

 

Вярвам, че заставаме един пред друг с ясното съзнание за отговорността, която носим пред България. Само с диалог може да се гради доверие между партньори.

Предизвикателството сега е да водим такъв диалог, който да изпълни със съдържание думите амбиция, авторитет, ангажимент. Съставяне на работещо правителство е първата крачка в тази посока и приоритет номер едно. Търсим основа за работещо проевропейско правителство с ясни цели за постигането му. Това каза кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

 


.

снимка: БГНЕС


По отношение на правосъдната реформа се чуха различни интерпретации по отношение на главния прокурор. Първото, което ще направи министър на правосъдието в правителство с премиер Мария Габриел, е да внесе искане към ВСС с искане за оставката на главния прокурор, заяви тя.

 

„Чуха се различни интерпретации на думите ми за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Първото, което ще направим е да внесем искане за освобождаването на главния прокурор. Това искане не е персонална промяна, а връщане на доверието в институцията на главния прокурор. Това би било важна крачка и заявка за цялостно съдебна реформа. Нужно е да засилим усещането за справедливост в българските граждани“, каза Габриел.

 

Мария Габриел посочи, че сред 10-те основни приоритета, са справянето с инфлацията и ръстът на цените, приемането на България в Еврозоната и Шенген. „Моят призив днес е нека излезем от порочния кръг. Диалогът цели да бъдат зададени трудните въпроси, за да е стабилна основата, да преодолеем различията“, каза тя.

 

„Каузата ни е една – каузата ни е България“, категорична е Мария Габриел.

 

Кирил Петков благодари за поканата. „Ние сме запознати с 10-те точки. Виждаме че много от нашите приоритети са заложени в тези точки“, посочи той.

 

Ген. Атанас Атанасов взе отношение по темите сигурност и отбрана. „Всички сме загрижени за състоянието на държавата и заявяваме, че искаме да преодолеем политическата криза, дано успеем“, каза той и открои като най-голямото предизвикателство в момента в света войната в Украйна, като посочи, че в 48-ото НС, макар и трудно, бяха взети определени решения, за които и двете политически сили гласуваха единодушно.


.
снимка:БГНЕС

 

Ген. Атанасов попита как ще действа нейното правителство в тази насока, на което Мария Габриел отговори, че когато говорим за Украйна трябва да има пълна солидарност, като посочи, че именно затова трябва да бъде излъчено проевропейско правителство. „Трябва да имаме правителство с ясно изразена евроатлантическа ориентация, за да се отговори на всички тези въпроси“, отбеляза тя.

 

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов попита кандидата на ГЕРБ за премиер какви конституционни промени предвижда партията и как ще осигури политическия ресурс за тяхната промяна.

 

„Темата свързана с правосъдието е изключително важна. Целите разрешаване на политическата криза и създаване на работещо правителство. Тези две неща са свързани. Не е въпросът да се намерят гласове, за да се избере правителство. Големият проблем е, че българската политическа класа не може да изпълни обещанието да живеем в държава със закони. Хората виждат беззаконие и нагла корупция. Те нямат доверие на институциите и политиците“, каза Иванов.

 

Според него трябва да търсим разрешение на тази криза в дълбочина.

 

„Радвам се, че направихте смели заявки в тази посока. Направи ми впечатление заявката за предприемане на действия срещу главния прокурор. Тук е много важно да знаем за какво става дума. Дали виждате смяната на Иван Гешев така както беше назначен или това е начало на обновяване и дълбоки промени. Ние не можем да говорим за съществена промяна в правосъдието, ако не говорим за промени в Конституцията и модела на ВСС. Въпросът е да не сменяме една фасада с друга, а да бъдат дълбочинни промените“, каза той и поздрави Мария Габриел за гражданската доблест да се кандидатира за премиер.

 

Мария Габриел посочи, че познава българите, знае какво вълнува една майка, какво искат хората и потвърди намеренията си, заявявайки, че за нея има правила и прозрачност.

 

„Има много работа свързана с МС, с министъра на правосъдието, с НС. Вие сте изключително фин познавач на съдебната реформа и всичко, свързани с нея, затова търсим подкрепа, за да може да се осъществи, защото знаем, че не може да стане с една политическа сила“, поясни тя.

 

Десислава Атанасова обясни, че извън дебата за мандатите и дали те ще се осъществят, трябва мнозинство. „По-важният разговор е колко е животът на 49-я парламент, защото ако животът на 49-я парламент е ограничен и не бъде реализиран първият проучвателен мандат, не бъде реализиран вторият и третият, каквито и добри намерения да имаме и да работим заедно, няма да ги осъществим“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Атанасова каза, че по-важният въпрос е има ли и ще бъде ли дадено време на 49-я парламент и ще излъчи ли правителство. „Ние създадохме Конституционна комисия, която не успя изобщо да разгледа какъвто и да е проект, а само обсъждаше идеи“, припомни тя.

 

Томислав Дончев от своя страна поясни, че още по-важно е този разговор да доведе до нещо. „Боя се, че бъркаме жанровете. Това са политически разговори, които трябва да дадат отговор на въпроса има ли потенциал за парламентарно взаимодействие и излъчване на правителство“, категоричен е той.

 

„Очевидно вие няма да участвате в кабинет, ще участвате в парламента, в гласуването на различни закони. Дано не се стигне до избори, резултатите ще са същите“, обяви Делян Добрев. Той поиска да знае ще гласуват ли по различен начин от ПП и ДБ за бюджета, както и по други теми.

 

Асен Василев поиска да знае каква финансова политики ще води правителството на Габриел.

 

Теменужка Петкова отговори: „Днес се навършват 2 г., откакто публичните финанси на България не се управляват по европейски модел. България беше давана за пример, държавата с инфлация между 0 и 2%, с най-нисък дефицит и през юли 2020 г. влезе в чакалнята на Еврозоната“. Тя уточни, че страната ни беше вкарана в чакалнята на еврозоната от ПП ГЕРБ.

 

„Съжалявам, че днес не бяхте в зала, за да чуете какво каза служебният финансов министър Росица Велкова. Знаете какво точно сте правили, за да стигнем до тези резултати“, обърна се Петкова към Василев.

 

„Миналата година слушахме тези прогнози за 6% дефицит, те не се сбъднаха, защото се събраха достатъчно данъци и защото България стана първа в ЕС по ръст на износа. Вие гласувахте за този бюджет и вие вдигнахте разходите с 800 млн., така че ако си говорим за популизъм, може да погледнете на банката отсреща“, заяви Василев.

 

Мария Габриел подчерта, че до този момент не получава отговор на въпроса дали от ПП-ДБ ще подкрепят първия мандат с нея за премиер.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3769 |11.05.2023 Любомир Каримански: Неприятно! Габриел като Борисов казва ”моето” правителство . 5| 2784 |11.05.2023 Добромир Живков: ГЕРБ се води еднолично от Борисов, дали кандидатурата на Габриел не е само параван? . 2| 3294 |10.05.2023 Михал Камбарев, ПП: Опитваме да отпушим парламента, Борисов лъкатуши около нашите действия . 5| 3686 |10.05.2023 Слави Василев: Пунта мара, Борисов се опитва да излезе сух от водата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads