Реклама / Ads
5| 4373 |09.06.2021 НОВИНИ

Мариян Боновски пред Фрог: Съвсем скоро ще имаме вертолети за спасяване

.
Мариян Боновски
Съвсем скоро ще имаме вертолети за спасяване и спешна медицинска помощ. Срещнах се със сегашния служебен здравен министър и в Плана за възстановяване и устойчивост ще се вкара изграждането на системата ХЕМС. От 9 години водя тази битка. Това каза пред Фрог нюз инж. Мариян Боновски. Ето какво още допълни той:
 

-        Г-н Боновски, вие от години алармирате за нуждата на България от спасителни вертолети. Тази тема отново е на дневен ред, след като стана ясно, че в момента се издирва военен пилот. Има ли развитие вашата идея?

 

-        Случаят с изчезналия пилот край Шабла е малко по-специфичен. Можеше обаче да се включат и спасителни вертолети, ако имахме такива. Боря се от години за това да имаме медицински вертолет, както и да се  въведе системата ХЕМС. Военноморските сили имат вертолети за издирване, които са включени изцяло в спасителната операция на летеца. Представете си, че този самолет беше паднал не във водата, а на сушата. От години се опитваме да докажем необходимостта от един уред, който локализира мобилните телефони. На днешно време всеки гражданин има поне по един-два. По тях издирван човек може да се открие най-бързо. Спомняте си момчето, което не можаха да го намерят в снега.  В същото време три дни му работеше мобилния телефон. Чак след два-три месеца го откриха. Ако този самолет беше паднал в гора например, този уред ще е незаменим. Вертолетите, за които ние настояваме, са за бърза медицинска помощ. Представете си, че една трагедия се случи с граждански вертолет.  Ние нямаме звено, което да извърши реално търсене и спасяване в България. И това нещо го говоря от години. Има европейска програма, по която сега имаме възможност да се задействаме, като се организира такова звено за търсене и спасяване.







-        Вие колко години водите битка за това в България да има качествено спасяване?

 

-        На 6 септември ще станат 9 години.

 

-        Срещнахте ли се с бившия премиер Бойко Борисов? Знае се, че каквото той каже, това ставаше по време на неговото 10-годишно управление.

 

-        Писал съм колкото искате писма. Започнал съм още от времето на Таня Андреева като министър на здравеопазването. След това се срещнах с Пламен Орешарски, но имаше около месец работа. При Борисов Бъчварова ме прие, но нищо не стана. Срещал съм се с 14 министри на здравеопазването, вкючително и със сегашния. Но съм убеден, че в рамките на месец ще се случат нещата за медицински вертолети. Затова ние трябва да мислим за спасяване и за гасене на пожари. След една година ще имаме проблеми с гасенето на пожари.

 

-        В съседните държави какво е положението?

 

-        Напълно наясно съм с всички страни. В Румъния има 12 вертолета, които са за  спешна медицинска помощ. Отделно има вертолети, които извършват търсене и спасяване. При нас за момента търсенето и спасяването го извършват военните, но практически, всеки един преминаващ самолет през България плаща такси на РВД. Всеки един вертолет, който преминава през страната ни също плаща такси в РВД. 60 до 80 процента от тези такси, ние сме задължени да ги отделяме за търсене и спасяване. А ние нямаме такова звено. Когато военните отидат да извършат търсене и спасяване, те не получават това финансиране от тези такси. Сега е времето да се организира едно държавно предприятие, което да може да извършва търсене и спасяване.




-        Казахте, че след около месец, след среща със сегашния служебен министър,  очаквате новини. Кажете ни за какво става дума?

 

-        Съвсем скоро в Плана за възстановяване и устойчивост ще се вкара изграждането на системата ХЕМС. Т. е.  ще се помисли за покупката на такива вертолети, обучението на пилоти и създаване на системата. Това нещо съм убеден, че ще бъде вкарано в Плана за възстановяване и идеята ще „тръгне“. Но моето лично мнение е, че не трябва да се мисли на парче, а за търсене и спасяване. В конкретния случай, освен военните,  сега можеше да се включат и допълнително сили с други вертолети, за да бъде търсенето по-ефективно.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4117 |09.06.2021 ЦИК определи номерата на партиите и коалициите . 8| 3983 |08.06.2021 Протестиращи пред Съдебната палата: Няма да мръднем, докато Гешев не бъде изметен . 1| 2973 |08.06.2021 БСП – София избра предизборния си щаб за вота на 11 юли . 4| 7889 |08.06.2021 Енергийното министерство пред Фрог: АЕЦ „Козлодуй“ дала джип на Бюрото за контрол на СРС с благословията на Т. Петкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads