Реклама / Ads
6| 6306 |30.09.2014 НОВИНИ

Марин Лазаров от ЛИДЕР: Време е обществото да попита къде са парите на НЕК?

.
Марин Лазаров
Каква е причината НЕК да бъде докарана до фалит? Защо икономиката е със забавени темпове? На тези и на други въпроси отговаря Марин Лазаров, кандидат – депутат на ЛИДЕР във Втори многомандатен район – Бургас.
 

- Господин Лазаров, как ще оцените намесата на държавата в критичните ситуации от последните дни – стачката на миньорите, наводненията?

 

- Като абсолютно неадекватна. Наложи се миньорите от „Мина Черно море” с риск за живота в продължение на две денонощия под земята да устояват правата си да получават заплати за своя труд. Неморално и ненормално е да бъде неглижиран техния проблем. Причините за финансовата несъстоятелност на НЕК са ясни и те са в държавата и нейната политика, съзнателно водеща до крах определени предприятия от енергийния сектор. Независимо че с обслужването на нечии интереси стотици български граждани и техните семейства са обречени на мизерия.

Всичко е въпрос на елементарна математика. НЕК е продал тока, парите са постъпили в компанията и тя трябва да се разплати със своите доставчици. Къде отиват обаче парите и защо никой през годините досега не ги е потърсил? Защо не стигат до производителите? Дали не са „източени”? Това са въпроси, които сега трябва да поставим пред съответните държавни институции. Във времена на тежка икономическа криза трябва да е ясно къде отива всяка стотинка.

Ако не се направи някаква промяна в мисленето на управляващите, ако в държавната администрация не застанат експерти, които знаят какво правят и не питат дали дадена топлофикация работи на газ или на вносни въглища, енергетиката на страната е загубена. Срива се и доверието на хората към държавата. Миньорите са вече от дни под земята, а никой не може да им каже кога ще си получат заплатите.

По същия начин държавата се отнесе и към бедстващите от наводненията свои граждани. Оказа се, че гражданското общество е много по-ангажирано с проблемите на хората от държавата. В България всички живеят трудно, но въпреки това хората от цялата страна събираха помощи и ги изпращаха на нуждаещите се. За тези своите бедстващи данъкоплатци държавата не направи нищо. Междуведомствена комисия заседава, предложи някакви пари да се отпуснат, за да се преодолеят последствията от наводненията, но кога те ще бъдат одобрени и ще стигнат до институциите не се знае. С тези пари ще се ремонтират пътища и обществени сгради. За пострадалите граждани и техните домове администрацията не мисли – всеки да се спасява както може. Помогна им единствено фактът, че бедствието се случва по време на предизборна кампания и определени партии използват ситуацията, за да привлекат внимание. Въпреки че техният жест може да се определи като PR кампания, все пак това е помощ за пострадалите, която в друго време най-вероятно не биха получили.


- Според Вас кои са най-слабите места на българската икономика в момента?

 

- Най-слабият момент са стимулите. Ако сега някой се опита да съживи един изоставен завод, той по никакъв начин не бива стимулиран. Ще създаде нови работни места, при това в условията на икономическа криза, но никой няма да му обърне внимание. А държавата би могла да му даде една година отсрочка в плащането на данъци и осигуровки? Би могла да задължи предприемачите да създават определено количество работни места, да осигуряват заплати, срещу определени отсрочки в дължимите й плащания. Така могат да се решат много от проблемите в селското стопанство, в туризма – във всеки от отраслите на икономиката могат да се измислят специфични облекчения за хората, които реално се ангажират със създаването на работни места.


- Като специалист в морския бизнес, как ще оцените състоянието му сега?

 

- Дейността на пристанищата и на морския бизнес въобще е пряко свързана със състоянието на икономиката. Корабът, който ще дойде на българско пристанище, трябва да донесе товар за някой работещ завод. Производство у нас обаче почти няма, съответно няма и увеличение на товаропотока в пристанищата ни. Много от товарите, които могат да пристигнат на пристанищата в Бургас и Варна, не идват тук, а отиват в Констанца и Солун – предприятията там очевидно устояват по-успешно на кризата.


- Сред амбициозни цели в управленската програма на коалиция „България без цензура” се откроява обещанието за разкриването на 1 милион работни места през следващите 8 години. Постижимо ли е това?

 

- Ние не само обещаваме новите работни места. Ние ще ги създаваме. В това е разликата между нас и другите партии. ЛИДЕР е партията на българския бизнес, в която членуват именно хората, които създават работните места. Ако те кажат, че могат да го направят, значи това ще стане. Точно затова искаме да имаме свои представители в парламента. За да може да се чуе гласът дори на малкия и средния бизнес, които са двигател на икономиката. Да покажем слабите страни и пропуските, да защитим позициите на дребните предприемачи, на които се основава всяко нормално развито общество. Според статистиката у нас 97% от фирмите са микропредприятия – фирми с до 9 работници. В програмата на „България без цензура“ залагаме основно на тях.

 

 - Какви са шансовете на ЛИДЕР и на коалицията, да спечелят доверието на избирателите?

 

- Очакваме подкрепа от всички разумни хора. Смятам, че „България без цензура” и ЛИДЕР, като съставна част от коалицията, имат много добри шансове тъй като избирателите знаят, че бъдещето на нашата икономика е в развитието на малкия и средния бизнес. За да оцелее този бизнес, трябва да има представители в парламента, които да се грижат да не бъде накърняван интереса му. Убеден съм, че всеки, който иска да работи и да получава нормално заплащане за труда си ще гласува за „България без цензура”, защото там са хората, които могат да му осигурят всичко това. Държавата трябва да остави да работят спокойно всяко малко магазинче, търговец, фирма. С участието си в парламента ние можем да бъдем гарант, че това ще се случи.

 

- Как можете да се включите в управлението на държавата?

 

- В управлението на държавата ЛИДЕР може да се включи експертно, чрез своите знания и опит. Коалицията включва интересна  композиция от личности. В нея има леви, десни, представители на граждански движения, експерти, финансисти, икономисти, юристи. Това са хората, които знаят какво трябва да се направи, за да работи бизнесът успешно. От личен опит те знаят как най-удачно да бъдат стимулирани и кое от законите трябва да се „прекрои”, за да получат средния и малкия бизнес шанс за развитие. Така ще могат да се създадат новите работни места.

Мисля, че обществото и българската икономика имат нужда от нас. А ние, за да развиваме своята дейност, имаме нужда от законова защита и стимул.

ЛИДЕР обединява работещия бизнес и поддържа свободната инициатива. Партията има желание да възроди икономиката на страната, знае и начините, по които да го направи. Ние искаме в държавата да има ясни правила, за да могат предприемачите да инвестират.


- Защо хората да гласуват за представителите на ЛИДЕР?

 

- Нека да гласуват за нови лица в политиката, които да променят статуквото. Те ще припознаят ЛИДЕР като носител на промяната.


 - Ако изборите приключат успешно за Вас и станете народен представител, кое ще е първото нещо, което ще направите в парламента?

 

- Ще поставя въпроса за някои концесионни договори, които минаха много набързо без обществото да бъде запознато с тях и смятам, че не са правилни. Няма да ги конкретизирам сега, мисля, че хората знаят за кои концесии става въпрос.

 

„Строителство-море”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6912 |17.09.2014 Башар Рахал отрече за любов с Яна Маринова . 26| 9241 |11.09.2014 Майката на Шарков: Подозирам, че Светлозар Лазаров е виновен за убийството на сина ми, отстранете го . 8| 6903 |05.08.2014 Медийният съветник на МВР се уреди като помощник на Лазаров . 18| 10438 |21.07.2014 Ал. Маринов за Фрог: Бързо изгряващите политически звезди не вършат работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads