Реклама / Ads
12| 5901 |07.03.2023 НОВИНИ

”Маркет линкс”: Коалицията на ПП и ДБ води пред ГЕРБ на изборите през април

.
С малка преднина пред ГЕРБ се очертава новата коалиция на “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” на предстоящите през април парламентарни избори. Под 4-процентовата бариера остават “Има такъв народ”, “Левицата!” и “Български възход” на Стефан Янев, показва проучване на “Маркет линкс.
 

Ето как се нареждат формациите, ако изборите бяха днес: 

 

ПП-ДБ - 20.9%

ГЕРБ - 20.4%

ДПС - 13.3%

“Възраждане” - 11.8%

БСП - 6.6%

 

Добромир Живков от “Маркет линкс” посочи пред bTV, че при тази конфигурация трудно може да се каже дали ще има достатъчно мнозинство за самостоятелно правителство.

 

“Засега е трудно да се предвиди възможността някоя от тези две коалиции да достигне толкова висок процент резултат на предстоящите избори, така че да успее да формира самостоятелно правителство. Това по принцип изглежда невъзможно, така че коалиционна форма би била задължителна за формирането на следващ редовен кабинет”, коментира той.

 

14% от хората обаче все още не са решили за кого да гласуват и ще направят това в последния момент. 

 

Според Добромир Живков тази кампания ще е различна и ще отслабне потенциалът на темите, които са предизвиквали страх у избирателите в предишната кампания. 

 

“Водена ще е не толкова от темата за инфлацията и преодоляването на икономическата и финансовата криза, а по-скоро ще се търси поглед към следващите няколко години, заедно с перспективата за местните избори”, посочи социологът Добромир Живков пред bTV.

 

Въпросът с хартиените бюлетини - очевидно е, че има широк консенсус за използването на машините в изборния процес. Едва 20% са “за” хартиеното гласуване. На този фон над 50% е броят на хората, подкрепящи машините, показва още проучването на “Маркет линкс”. 

 

Цените също се очертават като основна тема сред гражданите. За контрол на цените се обявяват близо 70% от българите. Същевременно под 20% се обявяват за свободен пазар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3544 |04.03.2023 Социологът Кольо Колев: Коалицията ПП-ДБ няма да се разцепи . 0| 2974 |01.03.2023 Коалицията ”ПП-ДБ” за скандала в НТ: В изкуството няма място за партии и партийни демонстрации . 4| 2949 |27.02.2023 Закъснение не позволи на земеделците на Мозер да станат част от коалицията ПП-ДБ . 4| 5353 |25.02.2023 ЦИК отказа да регистрира промяна в състава на коалицията ПП–ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads