Реклама / Ads
0| 6542 |26.08.2022 НОВИНИ

Марковски: Ако се докаже, че 15-годишният сириец е карал автобуса-убиец, наказанието ще бъде редуцирано

.
След инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи, следва повдигане на обвинения и преценка какви мерки за неотклонение да се вземат спрямо обвиняемите. Трябва да се установи кой от двамата шофьори е бил зад волана към момента на удара. Ако това е 15-годишният Омар, той ще бъде обвинен в условията на непълнолетие.
 

Това заяви пред Bulgaria ON AIR адв. Димитър Марковски. 

 

Коментарът му е по повод тежката катастрофа, при която бяха убити двама полицаи. Патрулката им беше отнесена от автобус, пълен с нелегални мигранти при гонка в Бургас. Арестувани са двама души. 

 

Според Марковски, ако се докаже, че 15-годишният Омар, арестуван след продължило няколко часа издирване, е седял зад волана, обвинението му откъм наказание ще бъде редуцирано.

 

“Ако се докаже, че е умишлено действие, санкциите са доста сериозни. Ако деянието се квалифицира като особено тежък случай, там наказанието е като за умишлено убийство - от 15 до 20 г., включително доживотно наказание. Вижда се директен удар спрямо автомобила. Държавното обвинение ще приеме, че това е умишлено действие", посочи Марковски.

 

"Въпрос на разследване е да се установи било ли е организирано преминаването на тези сирийски граждани на територията ни - има ли умишлени действия от страна на служители на "Гранична полиция". Ако се установяват умишлени действия, тогава на длъжностните лица ще им бъдат повдигнати обвинения. Наказанията варират от 3 до 10 години затвор, има и по-високи граници", каза още Марковски.

 

По-сложен се оказва юридическият казус със задържания собственик на фирмата, която е предоставила автобуса на сирийските мигранти. 

 

"Трябва да се установи кой е закупил автобуса от него, дали е непълнолетният шофьор и дали на собственика му е било известно, че непълнолетно лице купува превозно средство, за да го управлява. Ако това се докаже, нещата могат да стигнат до обвинение за независимо съпричиняване от страна на собственика на автобуса. Има проблеми с регистрационните табели на този автобус", разясни Марковски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4950 |26.08.2022 15-годишният Омар помел патрулката с двама полицаи . 0| 4118 |17.06.2022 Ген. Атанасов атакува президента: Да докаже, че се купуват депутати, иначе клевети и сваля правителството . 0| 3224 |30.03.2022 15-годишният Андрей от Чернигов: Видях майка ми да гори жива /видео/ . 3| 3151 |12.11.2021 15-годишният, катастрофирал в София след гонка с полицията, остава под стража

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads