Реклама / Ads
0| 3619 |24.08.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Мартин Димитров: Наивно е да смятаме, че руският газ е по-евтин

.
Мартин Димитров
Много наивно е да смятаме, че руският газ е по-евтин. Евтиният газ е само азерският, по дългосрочния договор. Той е в пъти по-евтин от руския, защото зависи от петролния компонент. А служебният кабинет тръгна директно към Москва. Това коментира енергийният експерт и икономист Мартин Димитров за Нова Нюз. .
 

Той определи като голям гаф отказването на танкерите с втечнен газ. "Слотове има, можеше в краен случай да се препродадат на по-висока цена. Трябваше да бъдат потърсени гръцките и турските власти  на много високо ниво, за да се договарят капацитети. При такива ситуации се разговаря на ниво премиери и щяха да осигурят слотове за разтоварване", сподели той.

 

Според него имаме конкретна причина за поскъпване на горивата - целенасочената руска политика към ограничаване на доставките. "Няма фиксирана цена на газа. Тя зависи от текущата борсова спот цена. Русия нарочно ограничава доставките и цената постоянно расте. Руският газ всеки ден става все по-скъп. Затова е голяма грешка, че не бяха купени седемте американски танкера, защото тяхна цена не зависи от борсата в Нидерландия, а от такава отвъд Океана", подчерта Димитров.

 

По думите му Москва е поискала едностранно плащане в рубли, но служебният кабинет сега може да постави България в трудно положение при евентуален арбитраж. "Ако сега се приеме плащане в рубли, ще се прескочат евросанкциите и ЕС може да отговори с мерки към нас. При арбитраж не можем да имаме претенции в компенсации, ако вече решим да приемем плащане в рубли", посочи той. И уточни, че намаляването на потреблението на газ може да се случи чрез две тарифи на парното и плавно преминаване към други горива.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14592 |29.07.2022 Експертът Пл. Димитров: Чудеса, в които късметът на аутсайдера в газовия бизнес работи за България . 0| 6798 |21.06.2022 Мартин Димитров: Струва ми се, че президентът Румен Радев иска служебен кабинет . 0| 16183 |27.04.2022 Анализаторът Пламен Димитров: Газпром си реже клона, ако спре газа за Полша и България, здравият разум е напуснал Кремъл . 0| 7202 |18.04.2022 Любчо Нешков: Скандално македонският президент коментира бг-делегацията, нашите политици реагират наивно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads