Реклама / Ads
2| 3485 |12.08.2021 НОВИНИ

Мартин Димитров: Спряхме данък „паспортизиация“ на сгради, който щеше да ни струва 3 млрд лв.

.
Мартин Димитров Източник: БГНЕС
Спряхме данък „паспортизиация“ на сгради, който щеше да ни струва 3 млрд. лева. Това пише в профила си във Фейсбук Мартин Димитров от „Демократична България“.
 

„Представете си 500 лева за технически паспорт на жилище щеше да е огромен и ненужен товар.

С Петър Славов и Методи Андреев с отворено писмо и категорична позиция първо притиснахме правителството на ГЕРБ за отлагане.

След това многократно разговаряхме със служебния министър - Виолета Комитова, която веднага разбра опита хората да бъдат нагло обложени с квази данък.

Вчера г-жа Комитова е подписала промените в Наредба 5, с които технически паспорти за частните сградите, построени преди 2006 г. ще се изискват само при конструктивни изменения.

Пътят е труден, но ще бъде различно!“, пише още той.

 

Задължението за паспортизация на сградите е записано в Наредба 5 за техническите паспорти от 2006 година. Срокът за издаване на документите до момента бе удължаван четири пъти, като последният бе до края на 2021 г. Преди парламентарните избори на 4 април зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков призова то да се отложи за след края на на 2022 година. Тогава той обясни, че техническите паспорти са нужни, за да осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. След встъпването си в длъжност служебният министър Виолета Комитова каза, че графиците за паспортизация са безумие и изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт.

 

От 2007 г. новите строежи задължително се предават с паспорт, в който е включена информация за основните им характеристики - конструкция, енергийна ефективност и т.н.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 38681 |11.08.2021 Мартин Карбовски: Истерията не е СРЕЩУ Слави, а ЗА Борисов . 14| 7751 |11.08.2021 Психологът Н. Димитров: Първоначалната цел на ИТН беше да са лайт версия на ДПС . 9| 8547 |21.07.2021 Вицепремиерът на РСМ Димитров: Ако цената за членство в ЕС е отказ от македонския език, така да бъде . 5| 3900 |17.07.2021 Димитър Димитров: Избирателната активност се повиши заради хартиеното гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads