Реклама / Ads
1| 4009 |01.02.2017 НОВИНИ

Мартин Димитров: ЦИК ще направи изборите незаконни заради машинното гласуване

.
”ЦИК не е компетентна да отмени машинното гласуване, което е направила на практика с решението си да има само 500 машини.
 
В Изборния кодекс е записано, че ЦИК трябва да организира изборите така, както предвижда законът, а в него пише, че избирателите трябва да могат да избират как да гласуват. Ако има само 500 машини, означава, че всеки може да оспори легитимността на изборите". Това заяви пред БТВ депутатът от последния парламент Мартин Димитров.

 

По думите му ЦИК е органът, който трябва да проведе изборите, а не да решава как да се провеждат. Депутатът се надява Висшият административен съд да отсъди в полза на гласувани в Народното събрание императивен член, а членовете на комисията, които ограничават гласуването с машини, да си подадат оставка. Очаква се днес Темида да се произнесе по казуса.

 

Няма как да се организира машинно гласуване във всички изборни секции за два месеца до изборите на 26 март. Това каза по  Радио „Фокус“ политологът и експерт по изборно законодателство Димитър Димитров.

Според него е трябвало ЦИК да сигнализира и да подготви процедурата още през есента или дори по-рано. „Необходимо е време да се поръчат тези машини, да се тестват, да се защитят софтуерно и по други начини.

В същото време продължава да тече дебатът в Съединените щати колко защитени са машините, предвид възможността в някои модели дистанционно да бъдат променяни изборните резултати. Изисква се също обучение на персонал и технологична подготовка на хора, които ще се грижат за тези машини. Има доклад от предходното използване на 500 машини, който показва, че тези 500 машини са използвани от 100 избиратели във всяка една от секциите.

 

Заслужава си да се постави въпросът необходимо ли е да се изхарчат например 100-на милиона, за да се даде възможност на по стотина избиратели на всяка секция да използват това“, отбеляза експертът.

 Димитър Димитров каза още, че много трудно може да се упражни тотален контрол срещу търговията с гласове за два месеца. Служебното правителство обаче ще положи значителни усилия по линия на криминалния контингент. "Ревизията на министерства и обществени поръчки от служебното правителство ще създаде политическо напрежение по отношение на някои бивши министри", каза още Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5693 |27.01.2017 Мартин Димитров: Готви се правителство ГЕРБ-БСП . 0| 3884 |27.01.2017 Германски град отказа да направи Тръмп почетен гражданин . 0| 3762 |27.01.2017 Захариева: Да се направи план за работа по препоръките на ЕК . 0| 3853 |24.01.2017 Предлагат Мартин Шулц за немски канцлер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads