Реклама / Ads
10| 2960 |13.04.2021 НОВИНИ

ЦИК обещава: Ще предложим увеличаване на броя на секциите в чужбина

.
Димитър Димитров Източник: стопкадър, Нова телевизия
От ЦИК не знаем какво се случва във всяка секция в чужбина. Не беше зле да се поиска удължаване на изборния ден на места като Северен Лондон. Нещата биха се променили лесно, стига да се промени числото на броя секции за страни, извън Европейския съюз.
 

Това заяви по Нова телевизия говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров.

 

По думите му повече секции означава и повече персонал, който нямало как да бъде подсигурен.

 

„Често се говори за гласуване по пощата или онлайн, но се изисква голяма подготовка. За да стане това всеки трябва да има изборен адрес“, поясни Димитров и обеща, че от Централната избирателна комисия щели са предложат да бъде увеличен броят на секциите извън България.

 

Според него машинното гласуване по-скоро е затруднило работата заради сложните протоколи.

 

„Ще напишем отделен доклад за машинното гласуване. Трябваше да се изработят сложни протоколи, които съдържат две бази данни. Машинният вот е изнесен в отделен протокол на сайта на ЦИК. Като цяло обаче е по-скоро затруднение. Изключително лесно се борави с него за тези, които желаят да гласуват с машина. Машината е машина. Дори и да е миксер, и той може да откаже. Ами като откаже какво правим? Трябва да има и резервен вариант. Не приемам аргумента, че това спестява разходи. Тези машини трябва да се поддържат, софтуера им да се актуализира и това не е никак евтино“, коментира Димитров.

 

За видеонаблюдението в избирателните секции той посочи, че към това предложение се подхожда твърде емоционално.

 

„Да се прави нещо като стрийминг, това има един голям риск. Рискът е да се създаде образ в отделни секции, който няма да е благоприятен. Протоколът няма нужда се снима, той после е на сайта на ЦИК. Всеки член на комисия може да поиска да се забрани това. Има членове на комисии, които не искат да ги снимат“, подчерта още говорителят на Централната избирателна комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3439 |10.04.2021 Деница Сачева: Ще предложим правителство с ясното съзнание, че ще бъде отхвърлено . 3| 3228 |19.02.2021 Икономист: Създава се хаос с увеличаването на годините за прехвърляне на втората пенсия . 1| 3596 |09.12.2020 Депутатите окончателно решават за увеличаването на извънредния труд . 10| 5097 |05.11.2020 Костадин Ангелов: Увеличаването на заплатите на медиците ще е до края на следващата година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads