Реклама / Ads
0| 2728 |26.11.2022 НОВИНИ

Мартин Владимиров: Таван на цената на газа не може да реши енергийната криза

.
Мартин Владимиров
Таван на цената на газа не може да реши енергийната криза. Това заяви пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

"Причината е, че подобна мярка би подкопала основите на функционирането на европейските енергийни пазари, либерализацията и интеграцията на пазарите и всъщност няма да проработят. Тези тавани не могат да решат енергийната криза. Упорството на ЕК и специално на Фон дер Лайен може да доведе и до нейния момент на Лиз Тръс, т.е. отиваме към един доста сериозен икономически колапс в област енергетика, ако се предприемат действия, които реално могат да окажат такова влияние върху европейските енергийни пазари, че в началото на пролетта да нямаме достатъчно газ да напълним газохранилищата", заяви той.

 

По думите му при налагане на таван на цената на газа много трудно ще може да се привлекат доставки на втечнен природен газ от САЩ и други страни.

Най-адекватният отговор на кризата с доставките на природен газ в Европа е чувствително намаляване на потреблението му, категоричен е Мартин Владимиров.

Според него това би се явило "естествена спирачка, таван" за цената на природния газ и няма да се създадат изкривявания, които да подтикнат доставчиците да се пренасочат към други части на света.

 

"Тази година Европа е свила търсенето с около 26% до момента, което е и причината да сме в сравнително спокойна ситуация на пазара в момента. Догодина обаче инстинктът за по-голямо потребление, особено при индустрията, ще се събуди отново, но тогава вече няма да има достъпа до допълнителни количества от всички направления и Европа много по-трудно ще напълни хранилищата, без да предложи свръх висока цена на производителите на втечнен природен газ. Вероятно най-сериозна криза ще се усети в периода април – юни догодина, когато хранилищата ще са доста по-изпразнени и ще започне периодът на пълненето им, но без яснота откъде ще дойде достатъчно газ", коментира Владимиров.

 

Той очаква "едно необичайно лято през 2023 г., през което цените отново да достигнат много високи равнища". "Структурата на газовия пазар в Европа се оформя по различен начин. Вероятно ще е базирана на едно постоянно търсене на допълнителни количества на всякаква цена", коментира той. По думите му предложението за таван на цената на газа е много по-високо от сегашните цени, но то е във връзка с очакваните равнища на цената догодина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2888 |25.11.2022 Зеленски призова Европа да въведе най-нисък таван на цената на руския петрол . 0| 2671 |25.11.2022 Маргаритис Схинас вярва, че ЕС ще договори таван за цената на газа . 0| 2670 |24.11.2022 Енергийните министри от ЕС отново ще обсъждат таван на газа на 13-ти декември . 0| 2999 |24.11.2022 Мартин Димитров: Ако разрешим износа на нефтени продукти, скачат цените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads