Реклама / Ads
6| 29977 |03.04.2024 НОВИНИ

"Машината го направи хладнокръвно": Израел използва изкуствен интелект, за да идентифицира 37 000 цели на Хамас

.
Използвана е база данни, захранвана от AI
Според източници от разузнаването, участвали във войната, при бомбардировките на израелските военни в Газа е използвана неразкрита досега база данни, захранвана от изкуствен интелект, която на един етап е идентифицирала 37 000 потенциални цели въз основа на очевидните им връзки с Хамас. Освен че, говорят за използването на системата за изкуствен интелект, наречена Lavender, източниците от разузнаването твърдят, че израелските военни служители са допуснали да бъдат убити голям брой палестински цивилни, особено през първите седмици и месеци на конфликта.
 

Техните необичайно откровени показания дават рядък поглед към преките впечатления на служителите на израелското разузнаване, които са използвали системи за машинно обучение, за да помагат за идентифицирането на цели по време на шестмесечната война. Използването на мощни системи за изкуствен интелект от страна на Израел във войната му срещу Хамас навлезе в неизследвана територия за напреднали военни действия, повдигайки множество правни и морални въпроси и променяйки отношенията между военнослужещите и машините, пише "Гардиън".

 

"Това е без аналог, доколкото си спомням", каза един от офицерите от разузнаването, използвали "Лавандула", като добави, че имат повече вяра на "статистически механизъм", отколкото на опечален войник. "Всички там, включително и аз, загубиха хора на 7 октомври. Машината го направи хладнокръвно. И това я направи по-лесна."

 

Друг потребител на Lavender постави под въпрос дали ролята на хората в процеса на подбор е смислена.

 

Показанията на шестимата служители на разузнаването, които са участвали в използването на системи за изкуствен интелект за идентифициране на цели на Хамас и Палестинския ислямски джихад (ПИД) по време на войната, са дадени пред журналиста Ювал Абрахам за доклад, публикуван от израелско-палестинското издание +972 Magazine и ивритското издание Local Call.

 

Техните разкази бяха предоставени ексклузивно на Guardian преди публикуването. И шестимата заявиха, че Лавендер е играла централна роля във войната, обработвайки масиви от данни, за да идентифицира бързо потенциални "младши" оперативни работници, които да бъдат набелязани за мишена. Четирима от източниците твърдят, че на един от етапите в началото на войната Lavender изброява до 37 000 палестински мъже, които системата за изкуствен интелект е свързала с Хамас или PIJ.

 

Lavender е разработен от елитното разузнавателно подразделение на Израелските сили за отбрана, Unit 8200, което е сравнимо с Агенцията за национална сигурност на САЩ или GCHQ в Обединеното кралство. Няколко от източниците описват как за определени категории цели се прилагат предварително одобрени квоти за предполагаемия брой цивилни, които могат да бъдат убити, преди да бъде разрешен удар.

 

Двама от източниците заявиха, че през първите седмици на войната им е било разрешено да убият 15 или 20 цивилни по време на въздушни удари срещу нископоставени бойци. Източниците твърдят, че нападенията срещу такива цели обикновено се извършват с неуправляеми боеприпаси, известни като "глухи бомби", които разрушават цели домове и убиват всички техни обитатели.

 

Превод и редакция на ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8576 |03.04.2024 Журналистът Г. Банов: Арести като в "Митници" сме виждали много - ДАНС арестува ДАНС. Страсбург! . 5| 2801 |03.04.2024 Великденските добавки бяха одобрени на първо четене от социалната комисия в НС . 30| 106950 |03.04.2024 Български модел: Часове след посещение на Христо Стоичков в плевенско училище уволниха директора . 13| 3071 |03.04.2024 Асен Василев: Покровителите на контрабандата имат интерес от ставащото в митниците, не познавам Паскал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads