Реклама / Ads
37| 9071 |29.10.2023 НОВИНИ

Машините за вота не били просто принтери, защото имали кодове, смята Борисов

.
В централата имаме принтери. Те нямат кодове. Като са само принтери, защо са им кодове и ходят през нощта да ги снимат? Много са им леки тезите.
 

Това коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Не съм чел докладът на ДАНС, не съм присъствал", посочи обаче още лидерът на ГЕРБ.

 

Повод за думите му е разразилият се през последните дни скандал с машинното гласуване, което бе отменено заради доклад на ДАНС и съмнения в изборни манипулации. В него се твърди, че "според получената информация Стойнов е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от търговско дружество. Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е извършил действията по видеозаписване от изходния код, с цел "да си го гледа и да си поиграе с него".

 

Изборен експерт коментира по-рано днес, че докладът на ДАНС е написан неграмотно и няма основание машинното гласуване да бъде отменено.

Причините ГЕРБ и ДПС да вдигнат пушилката не са известни. Именно те взеха решение за промени в Изборния кодекс, с което машините се превърнаха по-скоро в принтери - отпечатваха гласовете по пригледно и нямат връзка с отчитането на гласуването, тъй като разписките се броят на ръка. Машинното гласуване обаче доказано намали броя на недействителните бюлетини.

 

"Мисля, че това, което стана в последните дни хич не е добре. На нас ни беше най-приятно да побеждаваме с машини, но се получиха укорими неща. Имате парола за телефона си, телефона си. Как ще се почувствате, ако заварите някого да ви копира паролата? А ако това е ваш противник в службата, който иска да ви седне на мястото? Ей това направиха в последните дни", коментира още Борисов.


По думите му това събужда съмнение у хората. Борисов бе категоричен, че решението на ЦИК да отмени машинното гласуване е било правилно.
“Видяхте колко бързо става с хартиена бюлетина”, допълни още Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3920 |29.10.2023 Хаос в Газа: Хиляди щурмуваха складове с помощи. Хамас и израелската армия - в сблъсъци . 10| 4188 |29.10.2023 Христо Иванов: Ще трябва да се отваря Изборния кодекс . 17| 34190 |29.10.2023 Нивата на реките в цяла Изборландия . 0| 4005 |29.10.2023 Как да сигнализирам за изборни нарушения?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads