Реклама / Ads
4| 2975 |11.07.2021 НОВИНИ

Машинното гласуване не се хареса на сънародниците ни в Бурса

.
Машинното гласуване се оказва неособено популярно в съседна Турция. В Бурса, където живеят много наши изселници, голяма част от хората се отказват, като видят, че трябва да гласуват с машина, и се насочват към секции с хартиени бюлетини, разказва Нова ТВ.
 

Хората могат да изберат къде и как да гласуват, затова досега те го правят предимно с хартия. Например до обяд гласувалите в секция без машини са повече от 200, докато в такава, в която има 2 устройства, избирателите не надминават 100. В една от секциите с машинно гласуване в Бурса са се развалили и двете устройства, като техникът на място е успял да поправи едното.

 

По-различни информации обаче дойдоха от Истанбул, където избиратели са останали доволни от новата технология. "Всичко е на екрана, вижда се. Достатъчно е да го знаете, да имате очила", цитира БНР местни гласоподаватели.

 

Като цяло изборите зад граница протичат спокойно - без затруднения, нерви и големи опашки, за разлика от предния вот на 4 април, когато избирателните секции по света бяха двойно по-малко от сега, а активността - много висока, и доста желаещи да пуснат бюлетина не успяха да го направят. В ранния следобед от ЦИК съобщиха, че са им известни два случая на неработещи машини - едната е в Испания (спряла за кратко), а другата в Турция.

 

В двете секции в квартал "Авджълар" на Истанбул в началото на изборния ден е настъпило напрежение, след като партиен застъпник е обявил, че ако избирателите попълват декларациите си извън секцията, при това с чужда помощ, значи нарушават закона. Става въпрос за документа, който трябва да попълни всеки български избирател в чужбина, ако не е обявил предварително, че ще гласува. От години тече спор дали декларацията трябва да се попълни от гласоподавателя пред секционната комисия, за да докаже по този начин, че владее български език, или може да я донесе предварително попълнена.

 

Застъпникът на партията е бил изведен от секцията от турската полиция, за да бъде идентифициран, разказва БНР. На място е бил представител на българското консулство, който е казал, че застъпникът трябва да бъде допуснат вътре.

 
От Централната избирателна комисия (ЦИК) са изпратили указания до посолството ни в Анкара, с които са разрешили компромисен вариант по казуса – декларацията може да се попълва и извън секцията, но да се подписва пред секционната комисия. От външното ни министерство малко по-късно съобщиха, че подобно указание е било пратено спешно до всичките ни посолства и консулства. Стана ясно, също така, че едва в изборния ден ЦИК е взела становище по въпроса, макар че той отдавна стои пред нея.

 

Другият инцидент е в Бурса, където двама български граждани са се спречкали помежду си пред секцията в българското консулство в града, твърди bTV. Мъж и жена от Бургас, представящи се като наблюдатели от името на партия, която не участва в изборите, са поискали да влязат в секцията, за да упражняват контрол и да наблюдават вота. Български изселник, представител на парламентарна партия, обаче не ги е допуснал, като твърдял, че те нямат право. След това двамата мъже се спречкват в градинката пред консулството. Според изселника мъжът и жената от България са провокирали хората в секцията и той ще пусне жалба срещу тях.

 

В ранния следобед БНР съобщи за сбиване пред секцията в консулството в Бурса. Засега не се разбира дали става въпрос за същия инцидент. Описанието, което дава Седик Йълмаз от местна изселническа организация, звучи различно. „Това е било (конфликт – бел.ред.) между двама избиратели, на опашката двама души (са казали – бел. ред.): Първо аз ще гласувам. Обаче охраната се е намесила и казаха: Разделихме ги. В момента, казва, няма никаква такава ситуация“, уточни Йълмаз. Единият участник в сблъсъка е бил отведен в полицията за разпит, но не е арестуван.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4764 |11.07.2021 Машина за гласуване в Костинброд принтира ценови разписки . 12| 3663 |10.07.2021 ЦИК: Може да има видеоизлъчване при обявяване на гласуването в избирателните секции . 1| 2946 |09.07.2021 Демонстрация за гласуване с машина ще има пред Народното събрание . 0| 2824 |08.07.2021 Само ЦИК решава за преустановяване на машинното гласуване в секция, ако се налага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads