Реклама / Ads
8| 4202 |29.11.2018 НОВИНИ

Машинното гласуване нажежи страстите в НС

.
Парламентът гласува бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК) за 2019 г., който се превърна в спор „за“ и „против“ машинното гласуване.
 

По време на дебатите от БСП призоваха за ЦИК да бъдат гласувани допълнителни средства в размер на 50 млн. лева, които да се използват за въвеждане на машинното гласуване в страната, но предложението бе отхвърлено от управляващото мнозинство.

 

„Да минимизираме политическите страсти и да навлезем в XXI век“, призова Драгомир Стойнев от левицата. Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов припомни, че ЦИК е инициирала поредица от срещи с различни институции, на които темата да бъде експертно обсъдена.

 

„Това, което беше безспорно в професионалния дебат в тези обсъждания беше, че ЦИК не може, не трябва, не бива, няма смисъл да организира изпращане на машини във всяка една секция. Дори тези секции, които са за гласуване извън България. Няма как да изпрати машина във всеки кораб. Няма смисъл подвижните секционни избирателни секции също да бъдат оборудвани с машини. Това е изключително нецелесъобразно и по никакъв начин не подпомага истината на вота“, смята Кирилов.

 

Той твърди, че времето за обработката на данните при машинното гласуване е повече от времето, за което се обработват протоколите при гласуване с бюлетини. „Защо? Защото има двойно преброяване. Нито спестяваме време, нито премахване рисковия период, който да ограничи възможността за манипулации“, заяви Кирилов. В тази връзка от ГЕРБ предлагат да бъде обсъдено въвеждането на машинното гласуване само за определени секции.

 

Реплика на изказването му отправи Христиан Митев от патриотите. Той припомни, че българските граждани са се произнасяли на референдум за въвеждане на електронното дистанционно гласуване, но не и за машинното, въпреки че той няма задължителна сила съгласно закона.

 

Остро несъгласие с казаното от управляващите изрази отново Драгомир Стойнев. „Имаме закон, той трябва да се спазва. Тази година имаме избори, по закон трябва да имаме осигурени машини. Аз също съм съгласен, че в дадени секции не може да има машини, но на територията на България, без подвижните, е задължително да има във всяка една секция. Пари, осигурени за машини, има ли или няма?“, попита той депутатите от мнозинството, цитира БГНЕС.

 

От ДПС пък призоваха дебатът за бюджета на ЦИК да не се превръща в дебат „за“ и „против“ машинното гласуване.

 

Напрежението в залата се повиши, след като Георги Свиленски от БСП отправи директен въпрос към зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той го призова да отговори дали е готов, като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, да изведе партията на избори с въведено машинно гласуване.

 

Отговорът на Цветанов не закъсня. „Г-н Свиленски, за цялата демократична българска общност не е забравен случаят „Костинброд“, заяви той от трибуната. Цветанов се обърна към Свиленски още с обещанието, че това ще бъде неговата първа загуба като председател на предизборния щаб на БСП. В крайна сметка председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че парите са заложени в централния бюджет и ще бъдат насочени, които има условия за плащане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4018 |26.11.2018 Манолова ще сезира КС за машинното и електронното гласуване . 4| 3863 |26.11.2018 ДБГ: Искаме машинно и електронно гласуване за демократични избори . 1| 4137 |16.11.2018 Управляващите искат по-малко машини при гласуване и да се отложи електронното . 1| 3644 |06.11.2018 Парламентът събра кворум за гласуването на ”малките бюджети”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads