Реклама / Ads
9| 3963 |21.08.2024 НОВИНИ

Мащабна атака с дронове над Москва! Украинците удрят руските С-300, Русия изтегля части от Часив Яр към Курск

.
В сряда Украйна атакува Москва с най-малко 11 дрона, свалени от противовъздушната отбрана, което според руски официални лица е един от най-големите удари с дронове по столицата от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., предаде Ройтерс.
 

 

 

Украинските сили редовно извършват безпилотни удари и саботажи на руска територия, насочени срещу военни бази, петролни рафинерии и промишлени съоръжения. Преди това Украйна е насочвала атаки с дронове към Москва.







Войната, която до голяма степен представлява смляна артилерийска битка и битка с безпилотни самолети по полята, горите и селата в Източна Украйна, ескалира на 6 август, когато Украйна изпрати хиляди войници в западната Курска област на Русия.


В продължение на месеци Украйна води и все по-успешна война с дронове срещу рафинериите и летищата на втория по големина износител на петрол в света, въпреки че големите атаки с дронове срещу Московския регион са по-редки.


Руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожило общо 45 дрона над руска територия, включително 11 над Московска област, 23 над граничния регион Брянск, шест над Белгородска област, три над Калужска област и два над Курска област. Информация, за която не можем да сме сигурни, предвид нейния източник. Можем да сме сигурни обаче, че атаката е била толкова маюабна, че русктие власти са се принудили да съобщят за нея, а не да опитат да я скрият.

 

Някои от дроновете са били унищожени над град Подолск, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин. Градът в Московска област се намира на около 38 км южно от Кремъл.


„Това е един от най-мащабните опити за нападение срещу Москва с помощта на дронове в историята“, заяви Собянин в приложението за съобщения Telegram в ранните часове на сряда.


Нападението идва в момент, когато Русия напредва в Източна Украйна, където контролира около 18% от територията, и се бори да отблъсне нахлуването на Украйна в района на Курск - най-голямото чуждестранно нападение на руска територия след Втората световна война.







Руските медии показаха непотвърдени кадри на безпилотни самолети, които се носят над небето на зазоряване в Московска област и след това са свалени в огнено кълбо от противовъздушната отбрана.

 

През нощта на 21 август украинските сили нанесоха удар по позиция на руска система за противовъздушна отбрана С-300 край Новошахтинск в Ростовска област, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

 

„Наблюдавани са експлозии в набелязаните райони. Определя се точността на удара“, се казва в доклада на Генералния щаб, без да се дават повече подробности за последствията.

 

Новошахтинск се намира в северозападната част на Ростовска област, на около 60 км северно от Ростов на Дон, на около 15 км източно от украинската граница и на по-малко от 200 км от фронтовата линия.

 

„По предварителни данни няма жертви или щети в резултат на паднали отломки“, заяви губернаторът Василий Голубев в канала си в Telegram.

Русия обикновено не коментира военните си загуби след украински удари.

 

С-300 е зенитно-ракетна система от съветската епоха, предназначена предимно за прехващане на въздушни цели на големи разстояния.

 

„Трябва да се отбележи, че руските сили използват системите С-300 и за нападения срещу мирни украински градове, като разрушават жилищни сгради и тероризират цивилното население“, заяви Генералният щаб.

 

Нападението е било съвместна операция на Военноморските сили с други подразделения на Силите за отбрана на Украйна. Генералният щаб не уточни какви оръжия са били използвани.





Русия прехвърля части от 11-та въздушнодесантна бригада от Часив Яр в района на Курск като част от усилията за противодействие на продължаващото украинско нахлуване, пише ISW, съобщават от военния канал De Re Militari в Telegram.

 

Въпреки това руските военни командири вероятно са преразпределили части от 11-та въздушнодесантна бригада, предназначени да ротират или подсилят предни части, а не тези, които са участвали в битка на фронтовата линия. ISW по-рано отбеляза, че подобно прехвърляне на сили може да повлияе на темпото на руските настъпателни операции, но вероятно ще отнеме няколко седмици, за да се види евентуално въздействие върху руските операции в района на Донецк.

 

ISW продължава да оценява, че руските военни командири вероятно ще бъдат изключително неохотни да изтеглят бойни части от сектори с по-висок приоритет в района на Донецк поради опасения за по-нататъшно забавяне на темпа на операциите в тези райони. Руските сили също така прехвърлиха части от 30-ти мотострелкови полк (72-ра мотострелкова дивизия, 22-ри армейски корпус, Ленинградски военен окръг в района на Курск, а части от 30-и мотострелкови полк според съобщенията са действали в северно от Харковска област от средата на юли 2024 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2228 |21.08.2024 Журналистът Чавдар Стефанов: Най-големият успех на Киев е ударът по репутацията на Путин . 1| 2260 |21.08.2024 Комисия Фон дер Лайен 2: Имената, които знаем досега. България още няма кандидат . 1| 2175 |21.08.2024 Има ли пречка Главчев да се върне на поста служебен министър-председател? . 0| 9199 |21.08.2024 НОИ обяви средния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads