Реклама / Ads
2| 2522 |02.05.2023 НОВИНИ

Масова стачка в Холивуд заради бумът на стрийминг услугите

.
Масова стачка на филмови и телевизионни творци на фона на сеизмичните промени в бранша заради глобалния бум на стрийминг услугите.
 

Американската гилдия на писателите спира работа за пръв път от 15 години, след като не успя да постигне споразумение за по-високо заплащане от студия като Дисни и Нетфликс. Последната стачка продължи 100 дни и струва на калифорнийската икономика над 2 милиарда долара. Гилдията представлява приблизително 11 500 писатели на територията на САЩ. 


Основните пречки, според групата, са предложения, които „ще изискват една компания да наеме определен брой сценаристи за шоу за определен период от време, независимо дали е необходимо или не“. Половината от сценаристите на телевизионни сериали сега работят на минимални нива на заплата, в сравнение с една трета през сезон 2013-14, според статистиката на Гилдията. Средното заплащане на писателите на по-високо ниво е спаднало с 4% през последното десетилетие.


Възходът на стрийминга доведе до намаляване на приходите от телевизионна реклама, тъй като традиционната телевизионна аудитория намалява и рекламодателите отиват другаде. Освен това надвисва и заплахата от рецесия в най-голямата икономика в света.


Изкуственият интелект е друг въпрос на масата за преговори. Гилдията иска предпазни мерки , които да попречат на студиата да използват AI да генериране на нови сценарии на базата на предишната работа на писателите. Освен това протестиращите настояват за гаранции, че няма да бъдат помолени да пренапишат чернови на скриптове, генерирани от изкуствен интелект.


Докато конфликтите не бъдат разрешени, някои телевизионни програми ще бъдат прекъснати. Очаква се късно вечерните предавания като "Jimmy Kimmel Live“ и "The Tonight Show with Jimmy Fallon“, които използват екипи от сценаристи, да спрат работа. 


Възможно е протестът да доведе до забавяне на новия телевизионен сезон. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2944 |30.04.2023 24-часова национална стачка ще блокира Гърция на 1 май . 0| 2785 |30.04.2023 Медицинските сестри в половината лечебни заведения в Англия започват стачка . 2| 2865 |24.04.2023 Гореща точка: Судан. Стотици загинали, хиляди ранени и масова евакуация . 0| 2648 |16.04.2023 Седем жертви на масова стрелба в аквапарк в Мексико

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads