Реклама / Ads
11| 5274 |20.06.2019 НОВИНИ

Масови протести в Грузия - парламентът е блокиран

.
Участието на руски депутат в православния форум в столицата на Грузия Тбилиси предизвика масови протести, както сред политиците в Грузия, така и сред обществото. „Използването на религия за постигане на политическите цели е обичайна практика за Русия! И ако е така, защо играем тази политическа игра? ”, заявява президентът на Грузия Саломе Зурабичвили.
 

Ръководителят на Комитета на Руската държавна дума по въпросите на развитието на гражданското общество, въпросите на обществените и религиозните сдружения, член на Руската комунистическа партия Сергей Гаврилов, предизвика срив на 26-та генерална сесия на Междупарламентарната асамблея на православието (ИАО), която се провежда в Тбилиси от 19 до 22 юни. В събитието участват над 100 делегати от 25 страни. Съобщава golos-ameriki.ru

 

Гаврилов, който преди това е декларирал пред грузинските медии, че не признава Абхазия и Южна Осетия за части от Грузия, председателстваше заседанието на 20 юни, което се проведе в пленарната зала на грузинския парламент. Кадрите с руския депутат на председателското място в грузинския парламент и призивът му към делегатите на руски език предизвикаха протест сред грузинската общественост. По време на почивката депутатите от опозицията, които бойкотираха срещата в знак на протест, влязоха в залата, заеха трибуната и заявиха, че няма да позволят на Гаврилов да проведе сесията.

 

„Управляващата партия „ Грузински мечта ”пусна руски нашественици и позволи на един от тях да седне на мястото на председателя на парламента. Това е шамар в историята на Грузия ... Ако държавата не защитава страната ни от руските нашественици, ще защитим поне тази зала, а днешната среща ще се проведе без участието на руски делегати ”, заявяват членове на опозицията.

 

Представители на грузинското мнозинство в парламента се дистанцираха от Православния форум на междупарламентарната асамблея. Председателят на партията, бившият премиер Бидзина Иванишвили, когото опозицията смята за неформален владетел на страната, направи изявление, в което се казва, че е "недопостимо представител на окупационната страна да води такъв форум в грузинския парламент."

 

В социалните мрежи се публикуват много снимки и коментари в подкрепа на масовото недоволство.

 

"Да! Това е Грузия! Силни и свободни хора, желанието за независимост!
Никоя от империите няма да може да направи грузинска нация, страната ни е преодоляла много проблеми и ние ще забавим това, защото сме грузини!
Това е Грузия!", пишат участници в шествието  в Тблиси




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4133 |19.06.2019 Полицай осъди прокуратурата, СГС го оправда за побой над протестиращи . 2| 4709 |14.06.2019 Жители на Гоце Делчев протестират, акция на ГДБОП ги остави без телевизия . 0| 4080 |13.06.2019 Пореден ден на многохилядни протести в Хонконг . 1| 4327 |13.06.2019 Протестиращи срещу застрояването на Черноморието блокираха ”Орлов мост”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads