Реклама / Ads
15| 3266 |15.12.2021 НОВИНИ

Математик: Яжте и пийте, сметката ще я плащаме януари и февруари

.
Проф. Николай Витанов Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Народе, яж и пий. До Нова година нищо няма да стане. Сметката ще започнем да я плащаме след Ивановден. До края на януари Омикрон ще се бори за доминация. Проблемите ни с него ще дойдат февруари месец. Това каза пред Bulgaria ON AIR математикът проф. Николай Витанов.
 

„Възможно е да има единични случаи на Омикрон в страната. Има две системи за засичане. Основната е Националният център по заразни и паразитни болести. Те взимат проби, но не могат да проверят всички случаи. Така че може нещо да се промъкне. Другата система е моята с 30 индекса, които следят какво става по областите и тя все още нищо не отчита. Това означава, че или Омикрон още го няма, или ако е тук, това са някакви единични случаи, които не се проявяват все още. Практически можем да кажем, че все още го няма“, обясни той.

 

По думите му вероятността вариантът на коронавируса да ни заобиколи не е нула, но е толкова малка, че не си струва да се коментира.

 

„Омикрон ще дойде от чужбина. Ще ни го донесат по празниците нашите хора, които се завръщат. Като мине Ивановден лека-полека ще започнем да наблюдаваме увеличаване на случаите. Той е до 40% по-бърз от английския вариант. Януари месец ще се наложи и оттам нататък му трябват пет до седем дни да запали дифузното разпространение. Тоест случаите да скочат над 2 хиляди на ден“, каза още математикът.

 

По думите на професора са възможни нови рекорди. Според него през февруари ще сме в разгара на проблемите с Омикрон.

 

„Данните засега са, че е не е по-тежък от Делта варианта. Така че може би ще има доста хора, които ще се заразят. Проблемът с болниците ще е такъв, че те няма да успеят да се разтоварят от сегашната вълна. До края на годината активните случаи едва ли ще спаднат под 80 хиляди. До края на януари едва ли ще паднат под 50 хиляди и така ще ни завари Омикрон вълната. При един вирус, който се разпространява доста по-бързо от предишния вариант, броят на активните случаи може бързо да нарасне“, обясни математикът и изтъкна, че еволюцията на вируса е, че той става по-заразен, но по-малко опасен. Проф. Витанов коментира, че ако Омикрон успее да се разпространи достатъчно много, смъртността може да не е никак ниска.

 

„София град и София област са най-застрашени от новия вариант. На седмо място по застрашеност е Велико Търново. Бургас е по-назад. Третият град, който ще е най-малко засегнат е Разград. Той ще бъде три пъти по-малко засегнат от София. След Разград има две области - Смолян и Ямбол. Там се очаква, че те ще бъдат най-малко засегнати“, разясни математикът.

 

Проф. Витанов добави, че ограничаването на контактите ограничава всяка пандемия, тоест локдаунът винаги работи.

 

„Очакванията са смъртността да намалява, но колкото и да намалява, до Нова година няма как да падне под 50. Сумарната ще надскочи 30 хиляди при всяко положение“, заяви още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3127 |14.12.2021 Математик: „Омикрон“ е по-заразен и заболеваемостта се очаква да се повиши . 7| 3359 |09.12.2021 Математик: Най-късно до празниците ”Омикрон” ще бъде и в България . 5| 2861 |14.11.2021 Математик: Компютърът не греши. Няма да има проблеми с машините . 13| 3779 |30.10.2021 Математик: България е в румънския сценарий с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads