Реклама / Ads
3| 4770 |27.01.2016 НОВИНИ

Медии пречат при разследване на Яневагейт, според Евродоклада

.
"Агресивните и провокационни кампании на някои медии" могат да повлияят при провеждането на прозрачно и безпристрастно разследване на казуса със скандалните записи на телефонни разговори между бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившия съдия Рмяна Ченалова, известен като "Яневагейт“, отбелязва Еврокомисията в доклада си.
 
Не е конкретизирано кои са медиите, които имат тази роля. Единствено става ясно, че медийните атаки са насочени  "срещу отделни лица в съдебната власт“. Медийната среда у нас за първи път е засегната в оценката на Европа като основна пречка при провеждането на реална съдебна реформа.

"Пристрастните отзиви в медиите в хода на дисциплинарни или наказателни разследвания представляват допълнително предизвикателство за органите на съдебната власт", пише в доклада.

"Яневагейт" присъства още в първата част на документа. Там се казва, че Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата са обявили, че ще предприемат действия по казуса "след многократни призиви за независимо разследване“. Съюзът на съдиите, министърът на правосъдието и председателят на Върховния касационен съд са част от тези, които призоваха да се започне независимо разследване.

Според ЕК скандалът около разговорите между Янева и Ченалова допълва съмненията за корупционни практики и нередности в СГС. В доклада експертите посочват, че ВСС е прключил проверката по записите на 14 януари, но при „будещи недоумение обстоятелства“. Те допълват, че решението на съвета, че няма данни за етични нарушения, е разкриткувано в отворено писмо на Съюза на съдиите „поради липса на прозрачност“.

Припомняме, че в записите се чува как премиерът Бойко Борисов е наредил на главния прокурор Сотир Цацаров да "опраска" бившия шеф на СГС. В разговорите се споменават имената на сегашния представляващ ВСС Димитър Узунов, както и на Бойко Борисов и председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров, за които се казва,че имат близки отношения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4221 |25.01.2016 Радан Кънев за “Химко”: Необходимо е разследване с международно участие . 4| 5698 |15.01.2016 Вяра Анкова със Златен скункс заради спряното разследване за ваксините . 15| 11774 |13.01.2016 Кръгът се стеснява! ВКП нищи кой притиска свидетели от разследването на Ахчиева за ваксините . 10| 4790 |08.01.2016 Миков: Петър Волгин не е заплаха за плурализма в медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads