Реклама / Ads
0| 2550 |20.09.2017 НОВИНИ

Медийният закон на Пеевски бил пипане с кадифени ръкавици

.
Деклариране на крайния собственик на медии, регистрирани в офшорни зони; намаляване на глобите за недеклариране на информация за собствеността и финансирането на медии и възможност Държавната агенция ”Национална сигурност” (ДАНС) да затваря анонимни сайтове.
 

Това са някои промени в касаещия медиите закон на ДПС, които може да бъдат инициирани по идея на гилдията след дискусия в парламента днес.

Става въпрос за промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, които бяха приети на първо четене през юли с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС. Техни вносители са депутатът и собственик на медии Делян Пеевски и колегите му от ДПС Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

 

Дискусията бе организирана от ресорната комисия в парламента и продължи около час и половина. Представители на медии, журналистически организации и заинтересовани страни направиха кратки изказвания и предложения, а от името на вносителите накрая отговори Йордан Цонев. Дебати нямаше. Делян Пеевски не присъстваше.

 

В началото еврокомисарят по цифровото общество Мария Габриел обяви, че е впечатлена от желанието да се проведе този дебат и да има по-усъвършенствано законодателство. Тя поиска действия за намаляване на разпространяването на дезинформация и за ограничаване на влиянието на фалшивите новини. От думите й се разбра, че ако подготвеният кодекс за намаляване на дезинформацията онлайн не даде резултат, Европейската комисия може да предприеме регулаторни мерки.

В началото Йордан Цонев от ДПС представи основните предложения в законопроекта (още за текстовете четете тук и тук) и целта - "да бъде ясно кой кой е, коя медия чия собственост е, как се финансира".

 

Една от критиките бе, че законопроектът няма да доведе до практическа промяна. Главният редактор на сайта "Офнюз" Владимир Йончев предложи да се направи така, че засегнатите страни да могат да съдят анонимните сайтове за плагиатство, т.е. да се знае юридическото лице, отговорно за тях. По-късно Цонев обясни, че може да се търси възможност ДАНС да затваря анонимни сайтове, както могат да се затварят обекти без лиценз по закона за хазарта.

 

Председателят на Съюза на издателите в България Теодор Захов поиска глобите за недеклариране на собственост и финансиране да бъдат по-ниски. Предложението на ДПС е санкциите да започнат от 10 хил. лв. От името на вносителите Цонев каза, че може да се помисли в тази посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4142 |20.09.2018 АЕЖ: Няма закон в Европа, който да изисква да се разкриват собствениците на медии . 4| 5167 |19.09.2018 Лозан Панов пред депутатите: Притеснен съм от качеството на законотворчеството . 1| 4506 |18.09.2018 Радев: За правителството е непосилна задача да спазят закона и това не е първият случай . 2| 3737 |18.09.2018 Публична дискусия по медийния закон на Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads