Реклама / Ads
1| 5401 |09.07.2007 НОВИНИ

Медиците в "Пирогов" пред ефективна стачка, Гайдарски шикалкави за споразумението

.
Медиците в института за спешна медицинска помощ “Пирогов” от утре подновяват едночасовите си протести, съобщи пред БНР председателят на комитета д-р Кръстьо Пенчев. Той уточни, че има и решение на стачния комитет за ефективна стачка от четвъртък.
 
Съставът на новоназначения директорски борд на “Пирогов” не изпълнява условията на подписаното миналия понеделник споразумение между протестиращите медици и здравното министерство, обясни още Пенчев. Медиците продължават да настояват да се спазят условията в Съвета на директорите да не влизат лица, участвали в управлението на спешния институт от 1990 г. до датата на подписване на споразумението. Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски днес всъщност на практика не направи промени в състава на Съвета на директорите на болница "Пирогов”. Той само назначи за нов член на директорския борд д-р Александър Червеняков, който бе предложен от Стачния комитет на лечебното заведение и  който заема мястото на  подалия оставка  доц. Спас Спасков.

В петчленния управителен орган на болницата си остават зам.-министърът на здравеопазването д-р Атанас Додов, който е и председател, Владислав Христов; Емил Таков и Весела Димитрова, представител на Министерството на финансите. Доц. Владислав Христов ще изпълнява длъжността изпълнителен директор на „Пирогов” до избора на нов директор след конкурс, провеждането на който МЗ вече насрочи за 6 август. 

По-рано през деня медиците от “Пирогов” обявиха, че от утре подновяват протестните си действия. Говорителят на Стачния комитет д-р Светлозар Сардовски обясни, че причината за това е забавянето на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски с назначаването на нов борд на директорите на лечебното заведение. Протестиращите и принципалът на болницата се споразумяха новите членове на съвета да бъдат обявени и назначени на 6 юли. В петък обаче, от министерството казаха, че проф. Гайдарски все още не се е запознал подробно с кандидатурите на желаещите да поемат ръководството на “Пирогов” и обещаха назначенията да станат реалност в началото на тази седмица.

В тази връзка представители на протестиращите здравни работници по-рано днес са внесли в Министерството на здравеопазването писмо до Гайдарски, в което са му напомнили, че той не е спазил споразумението и са го информирали за предприемането на нови протестни действия. Министърът на здравеопазването обаче, вместо да спази стриктно постигнатите с медиците договорки, изпълни ангажиментите си към тях съвсем формално. Той явно се е надявал, че като вкара в ръководството на болницата предложения от пироговци д-р Червеняков, те ще останат доволни и протестите някак си ще се разминат. „ФН”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5740 |03.07.2007 Над 2000 в Гоце Делчев на стачка, искат германци да ги уважават . 1| 6727 |03.07.2007 Спас Спасков си е изпълнителен директор на "Пирогов", а след конкурс може да продължи да бъде такъв . 2| 5711 |02.07.2007 24 часа преди стачката броженията в "Пирогов" продължават, случаят с д-р Пенчев бил всеизвестен . 0| 5403 |27.06.2007 Либийският съд отложи за 18 юли новото дело за клевета срещу медиците ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads