Реклама / Ads
2| 2727 |11.04.2023 НОВИНИ

Меджидиев: Платили сме 1,4 млн. ваксини, но не ги доставяме, защото трябва да бъдат бракувани

.
Източник: личен архив
Полша е страта, която първа подкрепи България относно преговорите за продължаване на изкупуването на нови дози ваксини. Министерския съвет на България взе решение, че страната ни няма да се присъедини към новите досатвки на ваксини.
 

Това заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев по време на брифинг. 

По думите му по време на тези преговори България е заявила категорично, че “желае да има доставка на ваксини, когато има нужда и от количествата, от които се нуждае, а заплащането да се извършва след доставката им”.

 

Имаме около милион и 400 хиляди дози, които са платени, но умишлено не се доставят, защото след това трябва да бъдат бракувани. Да не говорим за огромния брой дози, които трябва да бъдат доставени през следващата година. След това становище, Полша бе първата страна, която категорично ни прекдрепи.

 

В момета се прави опит за предоговаряне с въведжане на такси за ваксини, които въобще няма да бъдат произведени. Да платим една такса, която ЕК наричат “такса гъвкавост”.

 

България и Полша застават на позицията, че няма да подпишат подобно споразумение.

 

Взехме съвместно решение да напишем общо писно от името на премиерите на страните, адресирано до Урсула фон дер Лайен. Според нас тя трябва да се намеси и да окаже въздействие, посочи Меджидиев. 

 

В здравеопазването имаме нужда от средства – спешна помощ по въздух, детска болница. Няма да си позовля да изразходваме средства за нещо, което не ни е потребно и след това ще бъде унищожено, отбеляза още здравният министър. 

Той посочи и други теми, по които е разговарял с полския си колега. Проведохме разговори за дигатилизация на здравеопазването. Проведохме разговори за системата на трудовата екпертиза на техните телкове и как се извършва техния процес.

 

Те ще ни предоставят техния модел на работа. Министър на здравеопазването на Полша ме покани да участвам в среща, в която ще разгледаме по-подробно тези теми, каза още той.

 

България и Полша се намират пред много сходни предизивкателства  – дигитализация на документите в здравеопазването, липса на кадри, повишаване на информираността за медицинска профилактика и ваксиниране на гражданите.

 

В тези области имаме поле за съвместна работа, радвам се, че контактите ни ще бъдат задълбочени. Най-важната тема бе предоговарянето на условията за доставка на ваксини. Радвам се, че двете страни споделят една и съща позиция, която е негативна.

 

Неприемливо е публичните средсва да бъдат изпозклвани за ваксини, от които нямаме нужда в момента. Това коментира здравният министър на Полша Адам Ниеджиелски. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3509 |19.03.2023 Меджидиев: Абсурдно е, че искат да закупим още 7 млн. дози ваксини, а предстои да бракуваме 2,5 млн. . 18| 2952 |04.03.2023 Меджидиев: Все повече пари за здраве, а подобрява ли се то? . 1| 3022 |25.02.2023 Меджидиев: Възстановяваме Националната програма ”Детско здраве” . 2| 3050 |22.02.2023 Меджидиев: Парите, предвиден за ненужни Ковид ваксини до 2025г. ще покрият изграждането на Детската болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads